Doelpuntenmachine PSV laat zich zien: zesklapper in Rotterdam

28 augustus 2022, 16:22

PSV heeft een makkelijke middag gehad op bezoek bij Excelsior. De Eindhovenaren hadden niet veel kansen nodig om in de eerste helft een 0-3 voorsprong te bemachtigen en breidde deze met speels gemak uit tot 1-6. Zo liet PSV nogmaals zien een ware doelpuntenmachine te zijn met 15 doelpunten in drie Eredivisiewedstrijden.

Na de uitschakeling in de Champions League was PSV erbij gebaard om de nare nasmaak weg te spoelen. Met Excelsior troffen de Eindhovenaren een ploeg die verrassend goed presteert als promovendus met zes punten uit drie wedstrijden. Toch lijkt het al snel een gemakkelijke middag te worden voor de uitploeg wanneer de veelbesproken man Joey Veerman binnen twee minuten een afvallende bal puur op techniek tegen de touwen schoot.

Wat volgde was een half uur waarin het tempo erg laag lag en Excelsior eigenlijk het meeste initiatief nam. PSV kwam niet meer in de buurt bij doelman Stijn van Gassel, tot er plots wat ruimte kwam voor Xavi Simons, die er een hoekschop uitsleepte. En wat blijkt: twee hoekschoppen, twee kansen en ook direct twee doelpunten, want Ibrahim Sangaré kopte de voorzet van Cody Gakpo uitstekend in de kruising.

De defensieve middenvelder scoort niet vaak, maar was vandaag de verpersoonlijking van de effectiviteit van PSV. Na de 0-2 stapelden de kansen voor PSV zich wat op, maar kwam de 0-3 vlak voor rust toch weer voort uit een hoekschop. De bal leek weggewerkt te worden, maar PSV pikte de bal snel weer op, waarna Gakpo een voorzet in huis had op Sangaré. Door met een stuit te schieten gaf hij Van Gassel geen kans en stond er een comfortabele 0-3 stand op het scorebord bij rust.

De wedstrijd was dus in de eerste helft al gespeeld en dat werd in de tweede helft direct duidelijk door de wijze waarop de voorsprong verder werd uitgebreid. De verdediging van de Kralingers stond te schutteren, waardoor Simons de 0-4 op een presenteerblaadje kreeg aangeboden en niet veel later schoot Gakpo met een puntertje de 0-5 binnen.

Met nog een half uur te gaan, moest Excelsior oppassen dat het niet in de dubbele cijfers zou eindigen. De thuisploeg mocht van geluk spreken dat Siebe Horemans vanuit een hoekschop nog wat terug deed en de 1-5 binnenkopte, wat de eindstand toch iets draaglijker maakte. Al tekende Simons in de slotfase nog wel aan voor de zesde PSV-treffer.

Met de 1-6 spoelde PSV de kater goed weg en mag het zich nu opmaken voor een midweekse inhaalwedstrijd tegen FC Volendam. Ook Excelsior speelt dan een wedstrijd, tegen FC Twente.

Opstellingen en beoordelingen:

Excelsior: Stijn van Gassel 5, Siebe Horemans 4.5, Sven Nieuwpoort 4 (63' Nathangelo Markelo 5), Redouan El Yaakoubi 4, Nathan Tjoe-A-On 4, Yassin Ayoub 5 (63' Adrian Fein 5), Joshua Eijgenraam 4.5, Marouan Azarkan 5 (54' Mike van Duinen 5), Couhaib Driouech 5.5 (85' Jacky Donkor -), Kenzo Goudmijn 4.5, Reda Kharchouch 5 (63' Julian Baas 5)

PSV: Walter Benitez 7.5, Philipp Mwene 6, Jordan Teze 7, Armando Obispo 7.5 (61' Jarrad Branthwaite 6.5), Philipp Max 6, Xavi Simons 8, Ibrahim Sangaré 7.5 (45' Érick Gutiérrez 6.5), Joey Veerman 7, Johan Bakayoko 6.5 (75' Savio -), Cody Gakpo 7.5 (61' Guus Til 6), Ismael Saibari 5 (46' Vinicius 6)

Man of the match: Xavi Simons

*: spelers moeten ten minste 20 minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.