Twente herpakt zich: tweede afstraffing in vier dagen voor Excelsior

31 augustus 2022, 23:15

FC Twente weet na een midweekse inhaalwedstrijd weer wat winnen is. De ploeg had een zware week achter de rug met de Europese uitschakeling door Fiorentina en vervolgens een competitienederlaag tegen FC Volendam, maar wist Excelsior wel ruim te verslaan. Voor de Kralingers was het de tweede zware nederlaag in vier dagen tijd: 4-0.

Hoewel Excelsior uitstekend aan de competitie begon en zelfs even bovenaan stond na de tweede competitiewedstrijd, verloor het afgelopen weekend in eigen huis met grote cijfers van PSV. FC Twente verslikte zich op zijn beurt door met 1-0 te verliezen op bezoek bij promovendus FC Volendam. Beide ploegen wilde zich dus revancheren na hun teleurstellende optreden afgelopen weekend.

De ploeg uit Enschede schoot uit de startblokken: al na veertien seconde was het raak voor de thuisploeg. Excelsior-aanvoerder Redouan El Yaakoubi liet zich verrassen door de alerte Denilho Cleonise, die de bal overtuigend in het doel schoof: 1-0. En het werd al snel nog erger voor de Rotterdammers. In de negende minuut was het namelijk opnieuw raak. Christos Tzolis verdubbelde de marge op aangeven van Ricky van Wolfswinkel. Hoewel het doelpunt van Tzolis in eerste instantie werd afgekeurd vanwege buitenspel, werd deze beslissing teruggedraaid door de VAR: 2-0.

In de 23e minuut leken de Kralingers zich te herpakken, nadat Couhaib Driouech de aansluitingstreffer tegen de touwen schoot. De blijdschap was echter van korte duur, omdat het doelpunt door de VAR werd afgekeurd vanwege buitenspel. De rest van de eerste helft kon de uitploeg niets meer forceren en hield FC Twente de wedstrijd onder controle. Ook na de thee was de thuisploeg oppermachtig. Hoewel Excelsior een aantal kansen kreeg, bleef de aansluitingstreffer uit. De wedstrijd werd in de 62e minuut op slot gegooid door invaller Václav Cerny. De Tsjech kon de bal gemakkelijk binnentikken na een perfecte voorzet van Gijs Smal: 3-0.

In de slotfase speelde FC Twente de wedstrijd volwassen en soeverein uit. Het trakteerde het eigen publiek in de extra tijd zelfs nog op een toetje. Cerny maakte zijn tweede van de avond en zette de eindstand op het scorebord: 4-0. Door de overwinning spoelt FC Twente de nare nasmaak van de wedstrijd tegen Volendam weg en kan het zich op gaan maken voor de lastige thuiswedstrijd tegen PSV aankomende zaterdag. Excelsior kan zich dit weekend herpakken op bezoek bij RKC Waalwijk.

Opstellingen en beoordelingen*:

FC Twente: Unnerstall 7; Hilgers 7; Smal 8 (70. Salah-Eddine 6.5); Zerrouki 7.5 (84. Everink -); Van Wolfswinkel 7.5 (60. Brama 6.5); Tzolis 7.5 (69. Rots 6.5); Brenet 7; Kjølø 7; Cleonise 7.5 (60. Cerny 8.5); Ugalde 6.5; Bruns 7.5.

Excelsior: Van Gassel 5.5; Horemans 6.5; El Yaakoubi 5.5; Eijgenraam 6 (60. Fein 6.5); Goudmijn 6 (80. Eyongo -); Kharchouch 6.5 (60. Van Duinen 6); Driouech 7; Nieuwpoort 6; Ayoub 6.5 (71. Donkor 6.5); Tjoe-A-On 6 (80. Markelo -); Baas 6.

Man of the Match: Vaclav Cerny

*Speler moet minimaal 20 minuten hebben gespeeld om in aanmerking te komen voor een beoordeling