Ajax-fans hebben Álvarez en Kudus vergeven: 'Tweede carrière'

8 september 2022, 08:15   Bijgewerkt: 8 september 2022, 14:10

Na vijf opeenvolgende zeges in de Eredivisie begon voor Ajax woensdagavond het échte werk. De ploeg van Alfred Schreuder liet er bij de start van de Champions League geen gras over groeien en stuurde Rangers FC met een kansloze nederlaag naar huis. Wat schrijven de toonaangevende binnenlandse media over het optreden van de Amsterdammers?

Schreuder verbaasde vriend en vijand door in de eerste groepswedstrijd niet te kiezen voor Brian Brobbey als centrumspits, maar Mohammed Kudus. De Ghanees aasde op de slotdag van de transferwindow nog op een vertrek naar Everton, maar Ajax liet hem niet gaan. Kudus bewees tegen Rangers FC het gelijk van de Amsterdammers. Het Algemeen Dagblad zag hem 'een nog mooier verhaal' schrijven dan Edson Álvarez, de maker van de 1-0. 'Niet alleen omdat hij voor het eerst aan de aftrap verscheen, maar ook omdat hij vijftigduizend uitzinnige fans het mooiste presentje van de avond schonk', klinkt het over de derde Amsterdamse treffer.

'Zo zette Kudus een masterclass binnen de masterclass neer, precies twee jaar nadat zijn flitsende start bij Ajax in zijn Champions League-debuut tegen Liverpool abrupt werd onderbroken door een meniscusblessure', schrijft het AD. Kudus kende vervolgens twee moeizame jaren, waarin hij sukkelde met pijntjes en genoegen moest nemen met een reserverol. Maar volgens het AD begon woensdagavond 'zijn tweede carrière bij Ajax'. De Ghanees was niet de enige Ajacied die op een staande ovatie kon rekenen. Het Amsterdamse publiek heeft ook Álvarez weer in de armen gesloten. 'Alsof er niets was gebeurd ging hij andermaal voorop in de strijd', zag het AD.

Lees ook: Schreuder looft Berghuis en ziet back steeds beter spelen

Álvarez hoopte evenals Kudus op de valreep van de transferperiode nog een transfer naar Engeland te maken. Chelsea wilde heel ver voor hem gaan, maar de Amsterdammers dachten er geen moment aan om hun sterkhouder te laten gaan. Álvarez en Kudus lieten vorige week een training schieten en dat schoot bij het Ajax-publiek in het verkeerde keelgat. Maar dat is verleden tijd. 'Dat Alvarez en Kudus van de transfermarkt een training oversloegen om een transfer naar respectievelijk Chelsea en Everton af te dwingen, was ze door de fans vanzelfsprekend in één keer vergeven', schrijft De Telegraaf.

Dat opportunisme maakt het voetbal juist zo leuk, stelt De Volkskrant. 'Een week geleden spuwde menig supporter zijn gal op Kudus en Alvarez, stakers voor één dag, in navolging van Antony, mannen die naar het buitenland wilden. (…) En zie, want zo is voetbal ook: de trein dendert door, ze willen naar het WK, niemand heeft baat bij gemok op de bank.' De keuze voor Kudus pakte dus goed uit. Waar Brobbey teleurgesteld plaatsnam op de bank en slechts een paar minuutjes mocht meedoen, dartelde Kudus over het veld. 'Schreuder wilde meer beweging, een spits die kort kan draaien en balvast. De Ghanees joeg de 3-0 geweldig binnen, diagonaal, in de kruising.'

Het Parool noemt de 3-0 van Kudus 'de bekroning van het dominante en aanvallende voetbal van Ajax'. 'Het was al het derde Amsterdamse doelpunt op een rimpelloze maar sfeerrijke avond.' De Ghanees heeft dankzij zijn sterke optreden tegen Rangers FC de twijfels, als die er nog waren, weggenomen. Maar Het Parool heeft nog wel zijn vraagtekens over de beste positie voor de linkspoot. 'Hij is technisch, sterk, en hij kan een goal maken, maar hij loopt tactisch soms uit de pas. Dat maakt hem als middenveld voor een coach – en voor een team – misschien te onbetrouwbaar.' Maar: 'Aan de andere kant is zijn onvoorspelbaarheid ook een groot goed, en een kracht.'

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen