AZ houdt Nederlandse coëfficiënten-eer wél hoog met zege

8 september 2022, 22:58   Bijgewerkt: 8 september 2022, 23:03

Niet PSV, niet Feyenoord, maar AZ heeft Nederland donderdagavond goed vertegenwoordigd in de strijd om de coëfficiënten. In het regenachtige Košice (Slowakije) had de ploeg van Pascal Jansen het behoorlijk lastig tegen het stugge SK Dnipro-1, maar had het aan een treffer van Dani de Wit genoeg voor de drie punten en de belangrijke coëfficiëntenpunten (0-1).

De ploeg van Pascal Jansen begon moeizaam aan de wedstrijd en wist niet gevaarlijk te zijn in de eerste helft. De eerste tien minuten van de wedstrijd was er weinig dreiging vanuit beide ploegen. Meer dan een gevaarlijke voorzet kwam er niet. De eerste mogelijkheid in het eerste bedrijf kwam zelfs van de ietwat onbekende thuisploeg, die vanwege de oorlog in Oekraïne het duel in Slowakije afwerkte. Een gevaarlijke voorzet werd bijna in eigen doel geschoten door Sam Beukema, maar de bal eindigde op de paal. Beide ploegen creëerde daarna geen echte serieuze kansen en zo gingen AZ en Dnipro-1 met een 0-0 stand rusten.

Na rust gingen beiden ploegen verder waar zij in de eerste helft mee begonnen waren. Het spel was opnieuw stroef en er werden amper kans gecreëerd. Na een uur besloot Pascal Jansen het roer om te gooien en drie keer te wisselen. Dit pakte goed uit want vlak daarna wist Dani de Wit de bal binnen te tikken na een goede voorzet van Yukinari Sugawara. Na het doelpunt van de Alkmaarders kreeg Dnipro een paar hoekschoppen, maar echt dreigend was het niet. AZ-verdediger Beukema was op zijn beurt dicht bij een verdubbeling van de score, maar hij kopte naast. In de slotfase van de wedstrijd kreeg Reijnders, nadat hij zich knap vrijspeelde, een goede kans, maar hij strandde op de doelman. Na dit laatste wapenfeit floot de scheidsrechter af voor het laatste fluitsignaal, waardoor AZ als enige Nederlandse club donderdagavond 0,200 punt bijschrijft voor de Nederlandse coëfficiënten.

Opstellingen en beoordelingen*

AZ: Verhulst 6; Hatzidiakos 6 (62. Sugawara 7), Beukema 5, Dekker 5,5, Kerkez 5,5 (62. M.de Wit 6); Clasie 6, Reijnders 6,5, D. de Wit 7,5; Van Brederode 5 (89. Bazoer), Evjen 5, Odgaard 5 (62. Lahdo 6)

Opstelling Dnipro-1: Walef 6, Adamiuk 6, Sarapii 6 , Busanello 6, Dovbyk 6, Pikhalonok 6('69 Bahlouli), Gutsuliak 6, Hamache 6 ('70 Nazarenko), Rubchynskyi  6('78 Kogut 5, Svatok 5('77 Tanchyk)