Heerlijke avond voor Barça en Frenkie krijgt vervelende wending

10 september 2022, 21:18

Frenkie de Jong heeft FC Barcelona en zichzelf zaterdagavond een uitstekende dienst bewezen. De middenvelder kreeg in de uitwedstrijd tegen Cádiz opnieuw het vertrouwen van Xavi Hernández en betaalde dat terug met een treffer. Daarmee had De Jong een belangrijk aandeel in de 0-4 overwinning. Het laatste fluitsignaal klonk wegens een medisch noodgeval op de tribune veel later dan de bedoeling was.

In de slotfase ging het mis. Een supporter werd getroffen door een hartaanval. Daarna ontstond een situatie die je liever niet ziet op een voetbalveld of waar dan ook. Terwijl de omroeper vroeg of er cardiologen in het stadion aanwezig waren, snelde de doelman van Cádiz naar de tribune en gooide een defribilator naar de plek van het noodgeval. De scheidsrechter had de wedstrijd op dat moment natuurlijk al stilgelegd. De spelers gingen niet lang daarna naar binnen. Het was in eerste instantie onduidelijk of er nog gevoetbald zou worden, maar een paar minuten over negen verschenen de spelers toch weer op het veld. De toeschouwer is inmiddels bij kennis en afgevoerd naar het ziekenhuis.

Memphis

En dan de wedstrijd. FC Barcelona was met veel vertrouwen afgereisd naar Cádiz. De Catalanen openden het nieuwe seizoen in de Champions League afgelopen woensdag nog met een overtuigende 5-1 overwinning op Viktoria Pilsen. Maar de eerste serieuze test in het miljardenbal staat dinsdagavond op het programma. Dan gaan de Catalanen op bezoek bij Bayern München. Met de aanstaande kraker in het achterhoofd, besloot Xavi meerdere spelers rust te geven. Waar Robert Lewandowski, Ousmane Dembélé, Pedri en Jules Koundé allemaal op de bank begonnen, verscheen De Jong 'gewoon' weer aan de aftrap.

De Jong was niet de enige Nederlander die zijn opwachting maakte in en tegen Cádiz. Ook Memphis Depay mocht het weer eens laten zien. De Nederlander deed tot zaterdagavond alleen een kwartier mee tegen Viktoria Pilzen. Memphis had zichzelf eveneens een goede dienst kunnen bewijzen, maar hij slaagde er niet in om Xavi te overtuigen. De aanvaller speelde een ongelukkige wedstrijd en werd al na 57 minuten vervangen door Lewandowski. De Pool was echter niet nodig om de openingstreffer te forceren. Dat lukte De Jong twee minuten voordat Xavi begon met wisselen.

Bekijk ook: De Jong maakt bevrijdende openingstreffer voor FC Barcelona

Lewandowski scoort wéér

Een vlotte aanval belandde via Gavi en de doelman van Cádiz voor de voeten van De Jong, die er als de kippen bij was om de 1-0 binnen te schieten. De ontlading was groot. Niet alleen bij De Jong, maar ook op de Barça-bank. De Catalanen hadden het lang lastig tegen het stugge Cádiz, dat puntloos onderaan staat. Na de openingstreffer van De Jong en de entree van Lewandowski, Pedri en Dembélé ging het allemaal wat makkelijker. Dat leidde tien minuten later tot de 0-2. En natuurlijk was het Lewandowski die op de juiste plek stond om de score te verdubbelen.

De Pool gaat dinsdagavond op bezoek bij de club waarvoor hij de afgelopen acht jaar het ene na het andere doelpunt maakte. In Spanje gaat Lewandowski vrolijk verder met scoren. Zijn treffer tegen Cádiz was alweer zijn negende in zes wedstrijden in alle competities. De tiende laat nog even op zich wachten. Misschien maakt Lewandowski die wel in de Allianz Arena... De goaltjesdiep verzorgde in de slotfase nog wel een assist op Ansu Fati, waarna Dembélé de eindstand op 0-4 bepaalde. FC Barcelona boekte zodoende de vierde overwinning op rij in de competitie en komt op dertien punten, één meer dan Real Madrid. De regerend landskampioen kan zondag weer over Barça heen.

Manchester City - Real Madrid: Win 100 keer je inzet als Manchester City wint!