AZ herovert koppositie en houdt gelijke tred met Man City

9 oktober 2022, 16:30

AZ heeft zondagmiddag de koppositie in de Eredivisie weer overgenomen van Ajax. In Stadion Galgenwaard was de formatie van trainer Pascal Jansen een maatje te groot voor FC Utrecht (1-2). De twee uitstekende doelpunten van de Alkmaarders waren typerend voor de huidige vorm van de koploper van Nederland. Daarmee houdt AZ gelijke tred met Manchester City: ook de Engelse topclub is in alle competities nog zonder nederlaag en voert de ranglijst in eigen land én Europa aan.

AZ kon met voldoende zelfvertrouwen afreizen naar de Domstad voor de ontmoeting met FC Utrecht. De formatie van Pascal Jansen is de laatste weken uitstekend op dreef en wist vorig weekend zelfs de koppositie te veroveren na puntverlies van Ajax en PSV.

Midweeks werd Apollon Limassol in de UEFA Conference League, waardoor het momenteel leuk is om AZ-supporter te zijn. De wedstrijd tegen FC Utrecht in Stadion Galgenwaard was echter geen makkelijk vervolg, al was AZ wel vanaf minuut één de bovenliggende partij.

De Alkmaarders hadden meer balbezit, maar wisten dit nog niet echt om te zetten in grote kansen. Daarentegen werden er op wat speldenprikjes na ook weinig kansen weggegeven, totdat scheidsrechter Serdar Gözübüyük plots naar de stip wees. Er werd, op advies van zijn assistent, hands geconstateerd. Na het bekijken van de beelden na ingrijpen van de VAR kwam hij echter terug op zijn beslissing.

Vervolgens zette de bezoekers iets meer aan, waarna ook de eerse treffer viel. Alkmaars jeugdpoduct myron van Bredeore kreeg te veel ruimte van de Utrechtse defensie, waarna hij hard uithaalde. Zijn poging belandde achter de Griekse doelman Vasiilios Barkas, waardoor AZ met de gewenste voorsprong aan de thee ging.

In de tweede helft golfde het spel meer op en neer, wat mede kwam door een aantal wissels aan Utrechtste zijde. Zo zorgde invaller Moussa Sylla direct voor veel gevaar, maar AZ kon desondanks stand houden. De bezoekers kregen ook de mogelijkheden om de marge te verdubbelen, maar lieten dat tot aan minuut zeventig na.

"Alles of niets", galmde vanaf minuut 65 door Stadion Galgenwaard, maar AZ kreeg het publiek een paar minuten later stil. De eerste treffer van Van Brederode was al een schitterende, maar Yukinari Sugawara liet even zien dat hij dat ook kan. Op prachtige wijze schoot de Jappanner de bal met zijn mindere linker in de kruising: 0-2. In de 92e minuut maakte FC Utrecht nog de aansluitingstreffer via Sylla, maar die kwam te laat. AZ zegevierde terecht in de Domstad.

De schitterende doelpunten van de bezoekers zijn typerend  voor de huidige vorm van de Alkmaarders. AZ speelde niet eens zó geweldig in Utrecht, maar wist desondanks vrij eenvoudig te zegevieren. Daar zal men in Amsterdam niet blij mee zijn, want hierdoor neemt de ploeg van Pascal Jansen de koppositie minimaal voor een week weer over van de regerend landskampioen van Nederland.

Opstellingen en beoordelingen*

FC Utrecht: Vasilios Barkas 5,5, Sean Klaiber 6, Mark van der Maarel 5,5, Modibo Sagnan 5,5 (82. Nick Viergever -), Django Warmerdam 5, Luuk Brouwers 5 (56. Moussa Sylla 6,5), Can Bozdogan 6, Sander van de Streek 6 (74. Rocco Robert Shein -), Daishwan Redan 5 (74. Anastasios Douvikas -), Bas Dost 6, Naoki Maeda 6 (56. Arthur Zagre 7)

AZ: Hobie Verhulst 6, Pantelis Hatzidiakos 6, Sam Beukema 7, Maxim Dekker 6,5 (62. Zinho Vanheusden 6), Milos Kerkez 6 (87. Mees de Wit -), Jordy Clasie 7, Dani de Wit 6,5 (88. Mayckel Lahdo -), Tijjani Reijnders 7, Yukinari Sugawara 7, Jens Odgaard 6 (61. Riechedly Bazoer 5,5), Myron van Brederode 7 (61. Jens Karlsson 6)

Man of the match: Myron van Brederode