Supersub Giménez schiet Feyenoord naar groepswinst in Europa

3 november 2022, 21:00

Het absolute droomscenario voor alle Feyenoord-supporters is donderdagavond uitgekomen. In een wedstrijd waarin het eerste uur vooral in het teken stond van overtredingen en balverlies, was een bizar doelpunt van invaller Santiago Giménez voldoende voor de overwinning op SS Lazio (1-0). Dankzij de zege is Feyenoord als eerste geëindigd in groep F van de Europa League en stroomt het direct de kwartfinales in.

Na het verlies van vorige week tegen Sturm Graz (1-0) lag alles in de Europa League-groep van Feyenoord nog steeds open. Om kwalificatie voor de knock-outfase van de tweede Europese competitie in eigen hand te houden, moesten de Rotterdammers met twee doelpunten verschil winnen van Lazio Roma. Maurizio Sarri hield met het oog op de Romeinse derby de nodige basisspelers aan de kant, terwijl aan Feyenoord-zijde Igor Paixao zijn basisdebuut mocht maken.

Met een geplaatst schot noteerde de Braziliaan na een klein halfuur de eerste doelpoging namens Feyenoord. Landgenoot Danilo had in de eerste minuut voorlangs geschoten, maar daarna kwam de thuisploeg lange tijd niet in de buurt van het doel van Ivan Provedel. Feyenoord had veel moeite om onder de hoge druk van Lazio uit te voetballen, waardoor er veel balletjes breed werden gespeeld tussen David Hancko en Gernot Trauner. Op het gladde veld van De Kuip stapte het centrale duo in de beginfase meerdere malen verkeerd in, waardoor de grootste kansen voor de dominante Italianen waren. Felipe Anderson en Matteo Cancellieri hadden het vizier echter nog niet op scherp staan.

Naarmate de eerste helft vorderde, wist Feyenoord de vrije man op het middenveld steeds beter te vinden. De Italianen werden bij tijd en wijle onder druk gezet, maar een blauwe Lazio-muur voorkwam dat Feyenoord het strafschopgebied van de tegenstander bereikte. Bovendien waren de lange ballen richting de vleugels vaak niet accuraat en liet de controle soms te wensen over. De Romeinen probeerden ondertussen te counteren en kenden aan het einde van de eerste helft nog een sterke fase, maar ook zij kwamen nauwelijks tot mogelijkheden. Met een 0-0 ruststand en de 1-0 voorsprong van Midtjylland tegen Sturm Graz lag Feyenoord daarom virtueel volledig uit Europa.

In de tweede helft gingen de Rotterdammers dan ook naarstig op zoek naar een voorsprong. Het tempo van het positiespel was echter te traag. Als de eerste linie van Lazio eenmaal gepasseerd was, had de ploeg van Maurizio Sarri genoeg tijd om zich rond het eigen strafschopgebied in te graven. Bovendien bleef het Feyenoord-spel uiterst slordig. Het was dan ook oppassen voor snelle Romeinse counters, waaruit Felipe Anderson een grote kans kreeg.

Bekijk ook: de beoordelingen van Feyenoord na de zware zege op SS Lazio

In de bevrijdende 1-0, die na een dik uur viel, was de slordigheid goed terug te zien. De net ingevallen Santiago Giménez nam de bal in eerste instantie erg matig aan, waardoor de bal richting keeper Provedel sprong. Vervolgens zorgde hij er met een sliding mede voor dat een Lazio-verdediger de bal uit de handen van zijn eigen keeper liep, waarna de spits de bal binnenfrommelde. Hierna leek er een open slotfase op gang te komen, maar al snel trok Feyenoord zich terug in haar defensieve stellingen. Met het nodige kunst- en vliegwerk voorkwam de Feyenoord-verdediging dat het doel van Justin Bijlow onder vuur genomen kon worden. In de allerlaatste minuut pakte Luka Romero tweemaal snel achter elkaar geel (en dus rood), waarmee het doek voor Lazio definitief viel. Wegens het gunstige resultaat bij Midtjylland - Sturm Graz (2-0) is Feyenoord groepswinnaar van groep F, waarmee de eerste ronde van de knock-outfase vermeden wordt.