Tahiri kroont zich dankzij keepersfout tot Koning van Friesland

13 november 2022, 16:39   Bijgewerkt: 13 november 2022, 16:53

SC Heerenveen gaat dankzij een 2-1 overwinning op SC Cambuur in de Friese derby met een positief gevoel de winterstop in. De ploeg van Kees van Wonderen was de gehele tweede helft dominant, maar had bij een 1-1 stand veel moeite om kansen te crëeren. Uiteindelijk was Anas Tahiri met een droge knal de Heerenveense verlosser.

Met een overwinning in de zwaarbeladen Friese derby wilde Heerenveen een kleurloze eerste seizoenshelft positief afsluiten. De ploeg van Kees van Wonderen stond stevig op de achtste plek, maar scoorde in dertien wedstrijd slechts veertien keer. In Cambuur troffen ze de minst scorende ploeg van dit seizoen: de Leeuwarders maakten tot nu toe slechts acht doelpunten. Interim-trainer Pascal Bosschaart gaf daarom de kans aan Tom Boere, terwijl bij Heerenveen Thom Haye na een schorsing terugkeerde.

De thuisploeg begon goed aan de wedstrijd. Met verzorgde combinaties en goede loopacties toonden ze zich op de helft van Cambuur. De compact spelende Leeuwarders voorkwamen echter dat het strafschopgebied bereikt werd. Zelf leunde de ploeg van Bosschaart voornamelijk op de uitbraak. Voordat ze hieruit de eerste mogelijkheid van de wedstrijd kregen, had het spel eerst enkele minuten stilgelegen. Vanuit het uitvak werden er rookbommen en vuurwerk op zowel het veld als in de naastgelegen vakken gegooid, waardoor scheidsrechter Allard Lindhout genoodzaakt was het spel even stil te leggen.

Gelijk na de spelhervatting was het raak voor de bezoekers. Terwijl de donkere rookwolken nog aan het optrekken waren, ontsnapte Jamie Jacobs aan de aandacht van de Heerenveen-defensie. Hij kon op randje buitenspel vertrekken, omspeelde WK-ganger Andries Noppert en schoot de bal vervolgens in een leeg net. Heerenveen ging vervolgens met veel energie op zoek een gelijkmaker. Kansjes waren er wel, maar zowel Amin Sarr als Sydney van Hooijdonk konden slechts rollertjes produceren. De beste mogelijkheden waren voor het teruggetrokken Cambuur. Jamie Jacobs kreeg de bal echter niet richting doel van Noppert, die kort daarvoor een kans had geschonken aan Sai van Wermeskerken.

De fout van Tower uit Joure bleef echter zonder gevolgen, terwijl een blunder van zijn collega Joao Virginia wel grote consequenties had. De 23-jarige Portugees kwam onnodig uit en tastte volledig mis bij een Heerenveense voorzet, waardoor Amin Sarr zijn derde doelpunt van het seizoen kon maken. Het niveau van de wedstrijd zakte vervolgens terug, waardoor 1-1 ook de ruststand was. In de tweede helft zette dit door: Heerenveen was dominant, maar kon de bal evenals Cambuur maar met moeite in de ploeg houden. Hierdoor kon niemand dreiging kon ontwikkelen en waren kansen schaars.

Naarmate de tweede helft vorderde nam de druk van de thuisploeg toe. Cambuur werd steeds verder achteruit gedrongen en kwam in balbezit nauwelijks meer van de eigen helft af. Niemand van Heerenveen leek echter een geniale ingeving te hebben om de geel-blauwe muur te slechten. Telkens zat er wel een Cambuur-speler tussen of was de pass net niet op maat. Centrale verdediger Sven van Beek begon zich ook steeds meer te mengen in het aanvalsspel van de ploeg van Kees van Wonderen, maar zijn lengte en fysieke kracht brachten niet het begeerde doelpunt.

Uiteindelijk viel de verdiende 2-1 in minuut 82. Een Heerenveense corner werd in eerste instantie nog afgeslagen, maar vervolgens schoot Anas Tahiri de bal door een woud van benen in de verre hoek. De Marokkaanse middenvelder maakte zich hiermee onsterfelijk in het Abe Lenstra Stadion, want zijn doelpunt bleek ondanks verwoede Cambuur-pogingen de winnende te zijn.

Opstellingen en beoordelingen*

SC Heerenveen: Andries Noppert 5; Mats Köhlert 6 (91. Joost van Aken -), Pawel Bochniewicz 6, Sven van Beek 6,5, Milan van Ewijk 6; Anas Tahiri 6,5, Rami Al Hajj 6 (79. Rami Kaib -), Thom Haye 5; Amin Sarr 6, Sydney van Hooijdonk 5,5, Simon Olsson 5,5 (94. Antoine Colassin -).

SC Cambuur: Joao Virginia 4,5; Alex Bangura 6,5, Leon Bergsma 6 (88. David Sambissa -), Calvin Mac-Intosh 6 (83. Roberts Uldrikis -), Marco Tol 6, Sai van Wermeskerken 6; Mitchell Paulissen 5, Mees Hoedemakers 5, Jamie Jacobs 5,5; Silvester van der Water 5 (68. Remco Balk 5), Tom Boere 4,5.

Man of the match: Anas Tahiri

*Een speler moet minimaal 20 minuten hebben gespeeld om in aanmerking te komen voor een beoordeling.