Frankrijk komt vroege klap te boven, Giroud evenaart Henry

22 november 2022, 22:06   Bijgewerkt: 22 november 2022, 22:23

Frankrijk is dinsdagavond met de schrik weggekomen tegen Australië in de eerste wedstrijd op het WK in Qatar. Na een vroege achterstand wist de ploeg van bondscoach Didier Deschamps the Socceroos met 4-1 te verslaan. Voor Olivier Giroud was de avond er een om nooit meer te vergeten, dankzij twee doelpunten is de spits nu gedeeld topscorer aller tijden voor Frankrijk.

Hoewel het elftal van Deschamps een van de favorieten is voor de eindzege dit WK, spreken de voortekenen niet in het voordeel van Les Bleus. Niet alleen vielen de uitslagen in de Nations League tegen, daarnaast werd met respectievelijk Italië (2010), Spanje (2014) en Duitsland (2018) de titelhouder van de wereldbeker de afgelopen drie eindtoernooien steeds al in de groepsfase uitgeschakeld. Zonder de nodige geblesseerden had Frankrijk in het eerste duel tegen Australië een goed resultaat nodig om af te rekenen met deze vloek uit het verleden.

Die klus voor de Fransen werd een stuk moeilijk toen de Socceroos binnen tien minuten op voorsprong kwamen. Na een goede dieptepass vanuit de defensie passeerde Mathew Leckie de uitglijdende Lucas Hernández en gaf hij een scherpe voorzet. Bij de tweede paal kon oud-Spartaan Goodwin vervolgens vrij binnenschieten. Tegen de dominante Fransen legden de Australiërs veel duelkracht aan de dag. Daarnaast werd goed gebruik gemaakt van de ruimtes tussen de linies en van de passfouten van de heersend wereldkampioen. Bijna leidde dit tot een 2-0 voor de ploeg van Graham Arnold, maar Mitchell Duke zag zijn poging langs de verkeerde kant van de paal scheren.

Deze poging leek de Fransen wakker te schudden. De ploeg van Deschamps had al goede combinaties en mooie acties aan de dag gelegd, maar had de Australische defensie nog weinig in de problemen gebracht. Met goede rushes van plaaggeest Kylian Mbappé en Ousmane Dembélé voerde Frankrijk de druk steeds verder op. Australië werd tegen het eigen strafschopgebied aangedrukt en kreeg weinig tijd om bij te komen. Na iets minder dan een halfuur kwamen de Haantjes dan ook langszij toen Adrien Rabiot een afgeslagen corner binnenkopte. Een paar minuten later was de middenvelder van Juventus de aangever bij de 2-1, toen hij na een defensieve fout bij Australië Giroud een niet te missen kans schonk. De Fransen bleven vervolgens kansen krijgen om de voorsprong voor rust uit te bouwen, maar zowel Mbappé als Dembélé hadden het vizier niet op scherp staan en mikten hoog over.

In de tweede helft kwam de 23-jarige speler van PSG wel tot scoren. Nadat hij eerst voorlangs schoot, kon hij vervolgens binnenkoppen na een voorzet van Dembélé. Met een geweldige actie verzorgde hij even later de assist voor de 4-1 van Giroud, die zich met zijn 51ste internationale doelpunt kroonde tot gedeeld topscorer aller tijden voor Frankrijk, samen met Thierry Henry. De Fransen toonden niet meer dezelfde intensiteit als in de eerste helft, maar beslisten zo in korte tijd de wedstrijd. Hoewel de ploeg van Deschamps vervolgens de teugels liet vieren kregen ze nog enkele grote kans, terwijl Australië met de 18-jarige debutant Garang Kuol binnen de lijnen geen aanvallende vuist meer kon maken.