Waarom Van Gaal gelijk kreeg met de invalbeurt van Weghorst

27 november 2022, 09:00   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

De invalbeurt van Wout Weghorst tegen Ecuador zorgde voor veel stof tot napraten. Waarom werd de aanvaller binnen de lijnen gebracht door Louis van Gaal? Zijn heatmap met slechts driebalcontacten (zie onder) zorgde even zo goed voor verbazing. Toch vulde de aanvaller zijn taak goed in, in de tien minuten die hij op het veld stond.

Weghorst maakt onderdeel uit van Plan B, het over de streep trekken van (normaliter) de overwinning, samen met Marten de Roon wiens rol op het middenveld duidelijk(er) is. Voetbal International dook echter in de statistieken van Weghorst en snapt waarom Van Gaan hem inbrengt om een resultaat (in dit geval het gelijke spel, want Oranje stond behoorlijk onder druk) over de streep te trekken.

Bij VfL Wolfsburg was hij in zijn eerste seizoen bijvoorbeeld niet alleen topscorer. 'De topscorer bleek bij zijn club ook de man met de meeste afgelegde kilometers, sprints en uitgevochten duels', staat te lezen in de analyse. 'Hij probeert zijn gebrek aan technische aanleg te compenseren met werklust. Daarom lijkt Van Gaal in hem een ideale wissel te zien voor slotfases. Als een aanvaller die geselecteerd wordt om zijn defensieve kwaliteiten.'

En hoewel zijn drie balcontacten anders deden vermoeden, was vanuit dat perspectief zijn invalbeurt wél nuttig. 'Hij trok in zijn korte invalbeurt meer sprints dan Memphis Depay in de hele tweede helft en eindigde met meer afgelegde meters dan De Roon. (…) Weghorst nam in het druk zetten twee van de drie centrale verdedigers van Ecuador voor zijn rekening en sprintte zelfs met liefde terug om een middenvelder op te vangen.'

Lees ookOpmerkelijke steun voor Van Gaal: "Positieve benadering kan helpen"

Daarmee bewees Weghorst het gelijk van de bondscoach, die blij was dat het resultaat over de streep werd getrokken. In dat plan kan Weghorst zeker een grote rol spelen en dat is ook de belangrijke reden dat hij bij de selectie. Voor Plan C – als Oranje een achterstand moet zien goed te maken – zou Luuk de Jong de beoogde invaller als aanvaller zijn.

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Rechtsbekaf
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

De logica van een goudvis ! Een lompe invaller inbrengen om de tegenstander ( Nr. 44 van de FiFa ranglijst dus !) de opbouw te ontnemen i.p.v. zelf voor de overwinning te strijden. Het zal wel weer het "gelijk van Louis" genoemd worden, maar is gewoon armoe troef.

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen