Swingend AZ start competitie met monsterzege

19 augustus 2006, 21:54

Er werd nog wat getwijfeld in het afgelopen weekend. Zou AZ met haar sterk vernieuwde en verjongde ploeg in staat zijn om de concurrentie met Ajax, PSV en Feyenoord opnieuw aan te gaan? In de eerste wedstrijd van het seizoen maakte AZ echter aan alle twijfel een eind. Het voetbal dat de ploeg in de tweede helft tegen NAC Breda liet zien, was in één woord sensationeel. De rode machine van Louis van Gaal walste over NAC heen en maakte de eerste competitiewedstrijd in het nieuwe DSB Stadion tot een waar doelpuntenfestijn (8-1).

Als trainer Louis van Gaal zijn gezelschap weet te smeden tot hecht team, zo menen de kenners, dan kan AZ dit seizoen wel eens een serieuze gooi doen naar de landstitel. De verwachtingen zijn dan ook hooggespannen, misschien wel te hoog. In de openingsfase van de wedstrijd bewees AZ immers dat het nog lang geen geoliede machine is. De ploeg oogde nerveus en slaagde er aanvankelijk niet in om NAC Breda haar wil op te leggen. Verder dan een enorme pegel van Tim de Cler kwam de thuisploeg in de eerste helft niet en bovendien hadden de Alkmaarders geluk dat NAC-aanvoerder Edwin de Graaf veel te slordig omging met een enorme kans.

Dit doelpunt brak de ban voor AZ. Er leek een last van de ploeg af te vallen en ruim vijf minuten na de treffer van Koevermans was het opnieuw raak. Simon Cziommer, die als aanvallende middenvelder de voorkeur kreeg boven Maarten Martens, knalde een vrije trap vanaf zo'n 25 meter snoeihard in de kruising achter de kansloze Zoetebier. Deze fenomenale knal, die ongetwijfeld zal worden verkozen tot doelpunt van de week, zorgde er voor dat AZ nog voor rust de wedstrijd in de tas leek te hebben.

Dat bleek ook het geval. Ondanks een blunder van Joey Didulica, die vlak na rust de spanning terug in de wedstrijd leek te brengen door een schot van Ronnie Stam door zijn handen te laten glippen, was het in de tweede helft louter AZ dat de klok sloeg. De ploeg legde geweldig voetbal op de mat en speelde het arme NAC volledig dronken. Binnen een tijdsbestek van tien minuten zorgden Mathijsen, Cziommer, Schaars en De Cler er voor dat het plotseling 6-1 stond in kolkende het DSB Stadion.

Om het feest compleet te maken, bewees ook de derde Alkmaarse invaller van de avond zijn waarde. Julian Jenner, die in het veld gekomen was voor Martijn Meerdink, legde een voorzet op de voet van Simon Cziommer. De middenvelder wist wel raad met de mogelijkheid en noteerde zijn derde treffer van de avond.

Niet alleen de uitslag en het spel, maar ook het feit dat de drie invallers de ploeg zeker niet zwakker maakten moet de Alkmaarse burger een flinke dosis moed geven. Als het niveau van de tweede helft representatief is voor het voetbal dat AZ dit seizoen wil spelen, kunnen de fans in de kop van Noord-Holland hun lol nog op. AZ swingt, dat heeft NAC Breda op niet mis te verstane wijze ondervonden.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen