Twee statistieken die het masterplan van Van Gaal onderstrepen

4 december 2022, 09:28   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Louis van Gaal wil wereldkampioen worden met het Nederlands elftal en dus gaat resultaat boven het mooie voetbal dat hij wil spelen. De bondscoach drukt zijn spel meer dan op het elftal en dat was ook te zien. Uit een aantal statistieken bleek het masterplan dat was gesmeed door de oefenmeester tegen de VS.

Voetbal International komt met een aantal statistieken waaruit blijkt dat het plan van Van Gaal wederom goed werkte. Tim Ream, de slechtste opbouwer van Amerika, had halverwge de meeste balcontacten tegen Oranje, gevolgd door centrale verdediger Walker Zimmerman. De beste voetballer van de VS, Christian Pulisic, had juiste het minst vaak de bal, staat te lezen bij het weekblad. Zelfs keeper Matt Turner had vaker de bal dan de Chelsea-aanvaller.

Dat deed Oranje aan de hand van zogeheten provocerende pressie. 'Hij gunt ze het balbezit op eigen helft. Lokt ze uit de tent. Wachtend op de fouten die vroeg of laat gemaakt worden. Om daarna via de tegenaanval toe te slaan', is het aanvalsplan uitgelegd. Daarbij hielp het uiteraard wel dat Andries Noppert de eerste grote kans van Amerika tegenhoudt. 'Hoewel de Amerikanen meer balbezit hebben, komen ze tussen de derde en 43ste minuut tot geen enkele doelpoging.'

Lees ook: Louis van Gaal-Index: wedstrijdplan tot in perfectie uitgevoerd

"Oranje heeft die wedstrijd gewoon met de vingers in de neus gewonnen", analyseert de Belg Stef Wijnants bij Sporza. "Het tactische plannetje klopte. Het was haast een masterclass hoe de Nederlanders hun tegenstander niet in hun spel lieten komen." Ook bij onze zuiderburen valt de term provocerende pressing. "Je ziet aan alles dat het een echt team is", vervolgt Wijnants. "Het is gemakkelijk om vrolijkheid te veinzen als er heel wat aandacht is, maar ik heb ze ook gezien als er geen camera op hun snoet stond. Ook dan ziet het er een hechte bende uit."

Counterploeg Oranje

Davy Klaassen werd na het duel gevraagd of Nederland inmiddels een counterploeg is geworden met de huidige speelstijl. De middenvelder gaf aan dat Oranje liever verder naar voren had willen spelen dan lukte, maar erkende ook dat het een manier van spelen is die ze goed ligt. "Het is wel een kracht van ons, al klinkt dat snel negatief. We hebben twee snelle, balvaste spitsen. De 1-0 was een topaanval. Zo willen we spelen, zo bespreken we het. Vandaag heb je kunnen zien wat de kracht van dit systeem is." 

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen