Vitesse krijgt ongelijk van de rechter, clublicentie zéér serieus in gevaar

28 februari 2023, 14:24   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Vitesse moet zéér serieus vrezen dat het na 1 oktober niet meer in het GelreDome kan spelen. Dat betekent dat de clublicentie meer dan serieus in gevaar komt. De rechter heeft in het kort geding namelijk de eigenaar van het stadion in het gelijkgesteld. Als de club definitief het GelreDome uit moet, komt de voorgang van de club in gevaar. De zaak was ingediend tegen de stadioneigenaar en de hoofdhuurder (de exploitatiemaatschappij), waarbij Vitesse een beroep deed op 'het eeuwigdurend speelrecht'. 

Via het clubkanaal geeft Vitesse tekst en uitleg over de uitspraak, die in het nadeel uitvalt van de Arnhemmers. Het vonnis is weliswaar voorlopig en moet nog worden onderbouwd door de rechter, maar Vitesse krijgt ongelijk en een akkoord met het GelreDome is ver weg. De Arnhemmers moeten van de KNVB vóór 1 maart kunnen aantonen dat ze over het gehele seizoen 2023/2024 over een stadion beschikken, anders wordt de clublicentie ontnomen en dat wordt met deze uitspraak vrijwel onmogelijk.

'Over de situatie met betrekking tot het stadiondossier staat Vitesse in contact met de KNVB', staat te lezen in het statement, waarin de Arnhemmers reageren op het nieuws. 'Vitesse wil benadrukken dat het zich onverminderd zal blijven inspannen om de stadionkwestie voor de lange termijn op te lossen. De club hoopt dat de gesprekken met de stadioneigenaar en de exploitatiemaatschappij op korte termijn een concreet vervolg krijgen en blijft zich constructief opstellen. Daarvoor is ook medewerking nodig van de andere partijen, die meermaals te kennen hebben gegeven dat ook zij onverminderd bereid zijn om in gesprek te blijven.'

Vitesse ligt in de clinch over het huurcontract met het stadion GelreDome. De club wilde onder de huidige omstandigheden niet verlengen, omdat het anders stilzwijgend met twintig jaar zou worden verlengd tegen in de ogen van Vitesse niet-marktconforme voorwaarden (huurprijs van ruim twee miljoen euro per jaar). Hoewel de club hierom besloot om naar de rechter te stappen, stelde die de stadioneigenaren in het gelijk, waardoor het contract per 1 oktober zal aflopen. Daarmee kan de club niet voldoen aan de eisen van de KNVB.

Lees terug: Vitesse tóch weer om tafel voor huurcontract stadion GelreDome

KNVB geeft uitstel?

De verwachting is dat de KNVB nog wel uitstel zal geven aan Vitesse als het gaat om de zekerheid dat ze volgend jaar in een stadion kunnen voetballen, terwijl dat officieel voor 1 maart moet. Onduidelijk is nog of dat ook een boete of puntenaftrek kan opleveren Op donderdag 9 maart en dinsdag 14 maart staan de zittingsdagen van de bodemprocedure gepland, waar de club uiteraard alsnog op een goede uitkomst hoopt. Het zal daarna ook nog even duren voordat de rechter uitspraak doet. 

Reacties

PPMS
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Ik kan me niet voorstellen dat het zo'n vaart gaat lopen. Die krijgen nog wel een reddingsboei toegeworpen. Maar serieus: wat denken die mensen wel niet bij die club?

PPMS
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Ik denk het ook.

peterdejong1983
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Daar zullen ze bij agovv, rbc, Haarlem en Veendam toch anders over denken. Is wel een uitkomst : zsm contact opnemen met Wageningen. Dat stadion schijnt nog steeds goed onderhouden te worden, wie weet kunnen ze daar terecht 😉

Ajeto!
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Nou als niemand deze inkopt dan maak ik hem wel. Vitesse heeft helemaal geen stadion nodig. Er komt toch geen hond kijken

Allback
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

De dag en uitspraak waarvan je wist dat die zou komen. Alleen de beleidsbepalers bij Vitesse blijkbaar niet.

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen