Groep 8: Zweden als groepswinnaar naar WK

13 oktober 2005, 00:22

Na Kroatië heeft ook Zweden uit groep 8 het WK bereikt. Dankzij aanvallers Zlatan Ibrahimovic en Henrik Larsson wonnen de Zweden in eigen land met 3-1 van IJsland. Doordat Kroatië er niet in slaagde om Hongarije te verslaan (0-0) eindigde Zweden op de valreep nog als groepswinnaar.

Kroatië was na de 1-0 zege op Zweden zaterdagavond al verzekerd van kwalificatie voor het WK. Zweden daarentegen moest winnen van IJsland om zich, minimaal, als beste nummer twee te plaatsen voor het mondiale eindtoernooi in Duitsland. Aanvankelijk zag het er slecht uit voor de thuisploeg. Arnason zette IJsland halverwege de eerste helft brutaal op voorsprong, maar Zlatan Ibrahimovic trok de stand snel weer recht. Nog voor rust schoot Larsson de 2-1 binnen, waarna Kallström het duel in blessuretijd definitief besliste.

Bij Zweden maakte Feyenoorder Alexander Östlund deel uit van de basisformatie.