ADO gaat in nieuw stadion strijd aan met hooligans

Ger
6 september 2006, 18:33

Het toekomstige stadion van voetbalclub ADO Den Haag aan het Prins Clausplein krijgt de beschikking over de nieuwste hightec-snufjes in de strijd tegen voetbalhooligans. CSI-achtige gezichtsherkenning, metropoortjes, hogeresolutiefotocamera's, handcomputers en microfoons die geluid lokaliseren moeten de pakkans van raddraaiers aanzienlijk vergroten.

"Rekening houdend met kinderziekten is die pakkans voortaan 99 procent", legde commercieel directeur André Brand van ADO woensdag tijdens een presentatie van het Crowd Control Systeem uit. Het nieuwe stadion met 15.000 zitplaatsen gaat bij aanvang van het seizoen 2007-2008 open.

De club uit de Hofstad werkte samen met TNO, de provincie en een aantal bedrijven aan een veiligheidssysteem dat waterdicht is en bovendien publieksvriendelijk. De provincie subsidieerde het project met bijna een half miljoen euro.

Het systeem regelt de beveiliging in het stadion, erbuiten is de politie verantwoordelijk. Een scanner in de toegangspoortjes 'leest' het gezicht van de toeschouwer. In de database worden zijn kenmerken, zoals de afstand tussen de ogen en lengte van de neus, opgeslagen en verbonden aan de gegevens van de toegangskaart. Zo kan bijvoorbeeld een persoon met stadionverbod geen gebruikmaken van andermans kaartje.

Fotocamera's nemen hogeresolutiefoto's op de tribunes. Deze camera's draaien continu rond en scannen het hele stadionpubliek in circa drie minuten. De foto's worden in het systeem vergeleken met de database, waardoor de club meteen weet wie er in overtreding is.

"Nog voordat de relschopper thuis is, ligt er een kaartje in de bus dat hij niet meer welkom is in het stadion", vertelde Brand. Als het nodig is meteen iemand van de tribune af te plukken, stuurt de controlekamer een afbeelding van die persoon met de juiste locatie op de tribune naar de stewards die ter plekke zijn. Zij zullen de betreffende supporter verwijderen. Met behulp van microfoons worden zo ook fans die 'foute' aanmoedigingen roepen, gelokaliseerd.

De club benadrukte woensdag dat het stadion geen fort wordt. Een goedwillende fan zal niets merken van al die hightec. "Bovendien kan het systeem ook registreren dat meneer Van Puffelen zijn 500e wedstrijd bezoekt en zal die thuis felicitaties van ons ontvangen", grapte Brand.

TNO heeft een zogenoemd fieldlab op het terrein van ADO, waar het net als in bijvoorbeeld Thialf experimenten uitvoert. Het systeem kan namelijk nog op allerlei manieren uitgebreid worden. Zo kan bij spreekkoren een signaal van tegenovergestelde toonhoogte uitgezonden worden, waardoor de foute koren op een bepaalde afstand niet meer te horen zijn. De onderdelen van het Crowd Control Systeem worden afzonderlijk al toegepast, de combinatie is echter uniek in de wereld.

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen