AZ blijft ongeslagen, maar overtuigt niet

14 september 2006, 21:47

Ook in het nieuwe DSB Stadion blijft AZ voorlopig Europees ongeslagen. De Alkmaarders verloren in de oude Alkmaarderhout nooit een thuiswedstrijd in Europees verband en deze unieke reeks werd donderdag in het nieuwe stadion gewoon voortgezet. Het Turkse Kayserispor, dat een prima indruk maakte, werd met 3-2 aan de Alkmaarse zegekar gebonden. Toch zal deze zege niet tot eurofie leiden in Alkmaar, want de uitslag is allesbehalve een garantie voor het bereiken van de poulefase van de UEFA Cup.

Voorafgaand aan de wedstrijd deed men er bij AZ alles aan om iedereen er van te overtuigen dat Kayserispor zeker niet een tegenstander is die zomaar opgerold kon worden. De ploeg, waarschuwde AZ-trainer Louis van Gaal, is een beetje 'het AZ van Turkije'. Kortom: een goede, talentvolle ploeg met een handvol spelers die inmiddels zijn doorgedrongen tot de diverse nationale (jeugd-)selecties. Dit Kayserispor was geen varkentje dat zomaar even gewassen kon worden, waarschuwde de oefenmeester.

De toeschouwers in het DSB Stadion, die vanuit de Alkmaarderhout gewend zijn dat iedere Europees thuisduel een goed resultaat oplevert, leken flink te schrikken van deze tegentreffer. Een gelijkspel zou immers weliswaar betekenen dat de ongeslagen status in thuiswedstrijden behouden zou blijven, maar het zou een bijzonder wankele basis zijn voor de terugwedstrijd in Turkije. De opluchting was dan ook groot toen Rogier Molhoek, die links in de defensie de geschorste Tim de Cler verving, met een rake kopstoot AZ al snel weer op voorsprong zette.

Deze treffer was een enorme domper op de Alkmaarse feestvreugde. Een 3-2 zege betekent immers dat AZ zelfs al bij een 1-0 nederlaag in Turkije uitgeschakeld is in het UEFA Cup-toernooi. De ploeg van trainer Van Gaal besefte dan ook dat er nog een doelpuntje bij moest en ging massaal op zoek naar de 4-2. 

De Turken hielden echter stand, mede omdat AZ niet zorgvuldig omsprong met de mogelijkheden die het kreeg. Zo had Stijn Schaars de bal in de slotfase voor het intikken na een goede actie van Martijn Meerdink, maar de international slaagde er vanaf één meter niet in om de bal in het lege doel te tikken. Hierdoor zal AZ er over twee weken in Turkije nog een hele klus aan krijgen om de groepsfase van de UEFA Cup te bereiken.

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen