AZ alleen aan kop na zege op Roda JC

24 september 2006, 16:28

AZ heeft Roda JC zondag de eerste nederlaag van het seizoen bezorgd. In Kerkrade wonnen de Alkmaarders met 2-0.  Beide doelpunten vielen in de laatste twintig minuten van de wedstrijd. De aanvaller Shota Arveladze en Moussa Dembele scoorden.

AZ kwam met de overwinning goed weg. Een nieuw gelijkspel, na de 2-2 tegen FC Twente, was lange tijd niet onverdiend. AZ haalde in Kerkrade voetballend gezien opnieuw geen hoog niveau, het elftal van trainer Louis van Gaal blijft zoekende. Het is met het oog op de return in de UEFA-beker tegen Kayserispor donderdag geen prettige constatering voor AZ.

Van Gaal hoopte dat zijn elftal de goede lijn van donderdag, toen AZ in de beker met 10-0 won van Bennekom, kon doortrekken. In dat duel speelde AZ voor het eerst dit seizoen met drie spitsen: Julian Jenner, Moussa Dembele en Maarten Martens. Ook maakte de van RKC overgekomen verdediger Ryan Donk zijn debuut. Hoewel AZ met het nieuwe systeem succes boekte, koos Van Gaal er tegen een sterke tegenstander als Roda JC voor terug te vallen op de gebruikelijke speelwijze van 4-4-2.

David Mendes da Silva kreeg in het centrum van de verdediging de voorkeur boven Donk. Mendes verving Gijs Luirink. Hij brak in het duel met FC Twente zijn jukbeen en is circa zes weken uitgeschakeld. Verder keerden de internationals Kew Jaliens en Martijn Meerdink, ten opzichte van het duel met de Enschedeërs, terug in het basisteam na kleine blessures.

Roda JC verbaasde dit seizoen tot dusverre niet alleen met de bekerzege op Heerenveen (0-2). De Kerkradenaren begonnen met tien punten uit de eerste vier duels, met daarbij een overwinning op Ajax, ook uitstekend aan de competitie. Trainer Huub Stevens maakte van de op papier niet bijzonder goede selectie van Roda JC een sterk collectief.

Ook tegen AZ bood Roda JC in de eerste helft prima partij. Wel hadden de Alkmaarders een licht veldoverwicht en kregen ze enkele kansen. Net als tegen FC Twente voetbalde AZ wel weer moeizaam, tot onvrede van Van Gaal die zich regelmatig aan de zijlijn meldde.

De trainer was blijkbaar zo ontstemd over het spel van zijn ploeg dat hij tijdens de rust direct zijn drie wissels toepaste.

Barry Opdam, Martijn Meerdink en Danny Koevermans keerden de tweede helft niet terug. Donk, Jenner en Dembele vervingen het drietal.

Van Gaal nam met zijn ingreep een groot risico. Ook tegen FC Twente maakte hij vroegtijdig gebruik van zijn drie wissels. In de slotfase brak AZ dat op toen Luirink geblesseerd naar de kant moest. Het laatste kwartier speelden de Noord-Hollanders daardoor met een speler minder.

Nu gebeurde dat niet. Na een moeizame start in de tweede helft nam AZ in de laatste twintig minuten toch afstand. Eerst scoorde Arveladze, waarna Dembele de voorsprong even later verdubbelde.