Heerenveen-spits Friend moet ego opzij zetten

27 september 2006, 12:00

In de schaduw van zijn veelscorende teamgenoten Afonso Alves, Lasse Nilsson en Danijel Pranjic zou men Rob Friend bijna over het hoofd zien. Dat is gezien zijn lengte lastig, maar slechts weinig mensen zullen weten dat juist híj als centrumspits de opvolger is van Klaas Jan Huntelaar bij SC Heerenveen. De Canadees kwam deze zomer over van het Noorse Molde FK, maar valt voorlopig in het niet bij de scoringsdrift van zijn teamgenoten. Dat is wennen, geeft Friend toe in gesprek met FCUpdate.nl. "Ik ben gewend om goals te maken, maar hier moet ik vooral werken voor anderen."

Je zou het bijna vergeten, maar eind december was men in Heerenveen nog in rep en roer. Huntelaar en Samaras vertrokken voor veel geld naar respectievelijk Ajax en Manchester City, waardoor de Friezen plotseling geen spits hadden. Lasse Nilsson vulde het gat in de rest van het seizoen op, waarna Heerenveen in de zomer op zoek kon naar een echte nieuwe centrumspits. Afonso Alves werd voor veel geld weggeplukt uit Malmö, maar hij is meer een speler die vanaf de buitenkant zijn actie wil maken. De échte opvolger van Huntelaar werd dan ook Rob Friend, een 25-jarige Canadees.

"Maargoed, om goals te maken moet je ook kansen krijgen en die heb ik amper gekregen", weet Friend, die in Noorwegen in 83 duels 31 keer scoorde. "Ik heb gescoord tegen Willem II, maar tot afgelopen weekend was dat ook één van de weinige momenten dat ik in scoringspositie kwam. Alleen tegen FC Utrecht heb ik echt een aantal grote kansen gekregen, in de andere wedstrijden werd in amper in stelling gebracht. Mijn teamgenoten moeten nog wennen aan de manier waarop ik speel, denk ik."

Met Afonso Alves, Nilsson, Friend en de bijsluitende Pranjic heeft Heerenveen in ieder geval een aanvallend kwartet om van te watertanden. "Als het eenmaal begint te lopen, zullen we aanvallend amper af te stoppen zijn", belooft hij. "De snelheid van Nilsson, de techniek van Alves en mijn fysieke kracht: eigenlijk is het een perfecte combinatie. We kunnen een dodelijk trio worden, daar ben ik van overtuigd." 

Door: Roland Mather

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen