PSV na zege met anderhalf been in tweede ronde

18 oktober 2006, 22:36

Een uur lang had PSV helemaal niets in te brengen tegen Galatasaray, maar uiteindelijk stapte de ploeg in Istanbul toch met een grote grijns van het veld af. Nadat PSV door Galatasaray-doelman Mondragon terug in de wedstrijd geholpen was roken de Eindhovenaren bloed en draaiden ze de geplaagden Turken knap de nek om: 1-2. Uitgerekend Arouna Koné, de man die de laatste weken zoveel kritiek kreeg vanwege zijn gebrek aan doelpunten, zorgde voor de winnende goal.

Iedereen wist het, voorafgaand aan het duel in Istanbul: Galatasaray zou stormen in de openingsfase. De ploeg zou er, zo riepen trainer Koeman en aanvoerder Cocu luttele uren voor de wedstrijd nog in koor, alles aan doen om een vroeg doelpunt te forceren. Het strijdplan van PSV was dan ook simpel: de openingsfase moest zonder kleerscheuren doorgekomen worden. Sterker nog, PSV wilde de thuisploeg vanaf het eerste fluitsignaal afbluffen en direct het initiatief grijpen.

Dat klonk allemaal mooi, maar vanaf het eerste fluitsignaal liep de wedstrijd precies zoals PSV het níet wilde. Alles waar PSV voor vreesde, gebeurde. Galatasaray blufte PSV op alle fronten af, de rood-gele machine denderde als een sneltrein over PSV heen. In de eerste twintig minuten van het duel kwam PSV niet één keer gevaarlijk door het doel van de Turkse doelman Mondragon. Er viel slechts één Eindhovens schot op doel te noteren en dat kwam uitgerekend van doelman Gomes. Zijn veel te harde uittrap plofte echter simpel in de handen van zijn Colombiaanse collega.

Aan de andere kant van het veld regende het mogelijkheden. Nadat de Turken binnen vijf minuten al twee grote kopkansen verprutst hadden, was het na ruim een kwartier wél raak. Sasa Ilic liep weg uit de rug van Alex en passeerde Gomes met een diagonaal schot. Amper een minuut later leek het zelfs al 0-2 te worden, maar tot opluchting van alles in iedereen die PSV een warm hart toedraagt ging een eigen inzet van Carlos Salcido net naast het eigen doel.

Pas na een half uur kreeg PSV enigszins grip op de wedstrijd. De Turkse storm was gaan liggen en PSV kwam zowaar een aantal keer dicht bij het Turkse doel. Verder dan een aantal schoten van afstand kwamen de Eindhovenaren echter niet. De enige kans die PSV kreeg, was een presentje van doelman Mondragon. De Colombiaan schoot een uittrap tegen de dijen van Arouna Koné, maar herstelde zich op tijd. De doelman plukte de bal, op de rand van het strafschopgebied, weg boven het blonde hoofd van Koné.

Deze fout van Mondragon bleek niet op zichzelf te staan. De 35-jarige doelman ontpopte zich tijdens de wedstrijd als een rasechte grabbelaar, die niets in het doel van een topploeg te zoeken heeft. Het was dan ook niemand anders dan deze Colombiaan die PSV terug in de wedstrijd hielp. De doelman liet een ogenschijnlijk simpel houdbaar schot van Jan Kromkamp op kinderlijke wijze door zijn handen glippen, waardoor de Eindhovenaren plotseling op 1-1 kwamen. Dat doelpunt kwam volledig uit de lucht vallen, maar het was hét keerpunt in de wedstrijd.

Na deze onverwachte gelijkmaker zakte de moed Galatasaray in de schoenen. De Turkse ploeg wist dat het móest winnen om in de race te blijven. Trainer Erik Gerets stuurde zijn manschappen ten aanval, maar PSV maakte daar zeer dankbaar gebruik van. Na een afgeslagen Turkse aanval lag het hele veld plotseling open, waarna invaller Vayrynen met een geweldige actie Arouna Koné alleen voor de doelman zette. De Ivoriaan, die de afgelopen weken uitblonk in het missen van kansen, was ditmaal wél koelbloedig. Hij passeerde Mondragon met een simpele schuiver en zorgde daarmee voor de 1-2.

Dit doelpunt betekende de nekslag voor Galatasaray. De ploeg zit al weken in een sportieve crisis en het doelpunt van Koné zorgde er voor dat al het vertrouwen in een goede afloop in één klap verdween. De spelers liepen verdwaasd rond en de Turkse fans werden volledig stil. Sommigen gingen zelfs al naar huis, anderen stormden uit woede het veld op. Nadat deze supporters door de politie hardhandig van het veld gepakt werden, speelde PSV de laatste minuten van het duel professioneel uit. Diep in blessuretijd kreeg Galatasaray nog wel één enorme kans, maar doelman Gomes redde bekwaam.

En dus bleef het 1-2, een resultaat dat internationaal gezien het nodige opzien zal baren. De Eindhovense ploeg wankelde in Istanbul een uur lang, maar toonde uiteindelijk karakter. Het werd hierbij, eerlijk is eerlijk, geholpen door Mondragon. Maargoed, dat zal de Eindhovense fans niets kunnen schelen. Met zeven punten uit drie duels kent PSV een droomstart in de Champions League. De achtste finale lonkt nu al nadrukkelijk.