Maarten Martens, de nieuwe nummer tien van AZ

20 oktober 2006, 14:00

Het heeft een aantal weken geduurd, maar Maarten Martens lijkt een basisplaats te hebben veroverd bij AZ. De Belgische middenvelder heeft van Louis van Gaal een kans gekregen als aanvallende middenvelder en lijkt Simon Cziommer daarmee uit het elftal te hebben gespeeld. FCUpdate.nl sprak met de Belg over zijn nieuwe status bij AZ. "Een paar weken geleden zat ik nog op de tribune. Het kan blijkbaar snel gaan", lacht hij.

Martens kwam in de zomer over van RKC Waalwijk, in de hoop om de nieuwe nummer tien van AZ te worden. In Waalwijk maakte hij tijdens de eerste helft van het afgelopen seizoen veel indruk, maar door een knieblessure kwam hij na de winterstop amper meer in actie. Desondanks waagde AZ het aan om de Belg naar het DSB Stadion te halen, waar hij met Simon Cziommer moest strijden om een basisplaats.

Nu, zes competitieduels later, lijkt Cziommer zijn krediet te hebben verspeeld. Tegen Sporting Braga begon de Duitser als een soort hangende rechtshalf, maar dat werd geen succes. Al in de rust haalde Van Gaal Cziommer naar de kant, waarna AZ plotseling een stuk beter ging voetballen. Martens bleef staan en maakte de negentig minuten vol. Als aanvallende middenvelder, precies zoals hij dat graag wil.

De Belg weet waarover hij praat, want enkele weken geleden leek hij zelfs volledig buiten het elftal te zijn gevallen. "Voor de wedstrijd tegen NEC moest ik plotseling op de tribune plaatsnemen", zegt de jeugdinternational. "Ik zat toen niet eens bij de eerste achttien, maar nu ben ik ineens basisspeler. Het kan blijkbaar snel gaan. Of ik nu een vaste basisplaats heb? Dat weet ik niet. Het kan snel omhoog gaan, maar het kan ook snel omlaag gaan. Ik probeer in ieder geval mijn rol zo goed mogelijk in te vullen."

Dat valt nog niet mee, want bij AZ moet Martens heel anders spelen dan bij RKC. "Bij RKC had ik het doel meestal voor me, hier heb ik meestal het doel in mijn rug als ik aangespeeld wordt. Dat is wennen, want hierdoor moet ik heel anders voetballen. Bovendien wil ik vaak een bal in één keer doorspelen, maar bij AZ hamert men erop dat ik beter een bal eerst kan aannemen en de rust bewaren. Dat is moeilijk voor me, maar ik werk er keihard aan." 

Door: Roland Mather

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen