Zevenklapper PSV tegen onthutsend zwak Sparta

25 oktober 2006, 21:50

Het was continu hetzelfde liedje, de afgelopen weken: Sparta voetbalde aardig, maar verloor. In iedere wedstrijd voetbalden de mannen van Wiljan Vloet lekker mee, maar stond het na negentig minuten met lege handen. Dat kan je beter slecht voetballen en winnen, dacht menig Spartaan bij zichzelf. Dat slecht spelen lukte woensdag tegen PSV, maar ook nu bleven de punten uit. Na een Rotterdams foutenfestival eindigde de ongelijke strijd in 7-0.

Met slechts één punt uit acht wedstrijden is Sparta dramatisch aan het seizoen begonnen. Eigenlijk was het ieder duel hetzelfde verhaal, als Sparta gespeeld had. Trainer Wiljan Vloet zag aanknopingspunten, want zijn ploeg had goed voetbal laten zien. Toch stond hij met lege handen, door slordige fouten in de defensie en een gebrek aan scorend vermogen. Toch weigerde hij tot dusver de handdoek in de ring te werpen, omdat hij zich vasthield aan het bij vlagen aardige voetbal dat zijn ploeg op de mat legde.

Dit doelpunt sloeg in als een bom. Sparta leek zich te beseffen dat PSV zelden een voorsprong weggeeft en al het geloof in een goede afloop leek verdwenen. Wat volgde was een spervuur van Eindhovense aanvallen. Vrijwel iedere PSV'er nam Sparta-doelman Terol wel een keer onder vuur, zelfs verdedigers Lamey, Da Costa en Reiziger. Het waren echter niet de verdedigers, maar de aanvallers die de productie voor hun rekening namen. Jefferson Farfan zorgde voor 2-0 (strafschop) en 3-0, waarna Koné op slag van rust de 4-0 binnengleed, na een goede voorzet vanaf rechts van Ibrahim Afellay.

Het pleit bovendien voor PSV dat het niet genoegen nam met een simpele 2-0. De ploeg bleef de aanval zoeken, ook in de tweede helft. Na de pauze sprakelde de ploeg weliswaar niet meer zoals het dat in de eerste helft deed, maar het bleef zeer acceptabel voetbal spelen. Belangrijker was nog dat Sparta, waar na rust Anastasiou en Rose de gelederen kwamen versterken, geen moment gevaarlijk kon worden. De Eindhovense verdediging had alles onder controle. Hierdoor kon Sparta slechts één ding doen en dat was hopen dat PSV de ploeg niet té veel pijn zou doen.

Uiteindelijk bleef de teller steken op 7-0, door goals van Reiziger, Farfan en Simons. De manier waarop het vijfde doelpunt tot stand kwam, was echter tekenend voor de avond. Invaller Vayrynen slingerde de bal, achter zijn standbeen langs, voor de goal. Deze bal vloog over de goal heen, maar Arouna Koné zag nog mogelijkheden. De Ivoriaan slenterde het strafschopgebied binnen, waar hij twee Spartanen tegenkwam. Deze verdedigers keken rustig toe hoe Koné de bal vervolgens teruglegde op Michael Reiziger, die geheel vrij stond. De verdediger aarzelde geen moment en schoot de 5-0 tegen de touwen.

PSV-Sparta, het duel tussen de nummer twee en de nummer achttien van de Eredivisie, eindigde zodoende in 7-0. PSV blijft hiermee lekker meedoen in de top, terwijl de zorgen van Sparta weer groter zijn. De positie van trainer Wiljan Vloet staat zwaar onder druk. Komend weekend staat de thuiswedstrijd tegen Willem II op het programma. Als dat duel geen zege oplevert, zal de oefenmeester ongetwijfeld zijn spullen moeten pakken. Want in tegenstelling tot de laatste weken biedt nu ook het veldspel van de ploeg geen enkel houvast meer. Sparta zit, evenals grote broer Feyenoord, in een diepe crisis.