Arsenal mist kans om CSKA te passeren

Ger
1 november 2006, 22:45

Arsenal heeft de kans laten liggen om de koppositie in groep G van de Champions League te heroveren. De Engelse ploeg domineerde in eigen stadion tegen CSKA Moskou, maar verzuimde te scoren (0-0). Door de puntendeling blijft het verschil tussen beide elftallen een punt, in Russisch voordeel.

Twee weken geleden liep Arsenal in de Russische hoofdstad al de eerste averij op. Door een doelpunt van de Braziliaan Carvalho ging CSKA op 17 oktober met de overwinning aan de haal. Bovendien namen de nog ongeslagen Russen door de verrassende zege de eerste positie van Arsenal over.

CSKA toont zich in deze jaargang van de Champions League vooral een stugge ploeg. De formatie van trainer Valeri Gazzaev scoorde pas twee doelpunten, maar hoefde nog geen enkele tegentreffer te incasseren. De kwaliteit van de Russische selectie is vooral te danken aan financiële injecties van Chelsea-eigenaar Roman Abramovich.

In de wetenschap dat FC Porto slechts twee punten achterop lag, nam Arsenal in het Emirates Stadium vanaf het eerste fluitsignaal de regie stevig in handen. De Londenaren hadden de bal langdurig in bezit en drukten de Russische opponent ver terug op de eigen helft. Met veelal oogstrelende combinaties wervelde Arsenal - met opnieuw een sterke Robin van Persie - door de linies van CSKA.

Het offensief van The Gunners leverde voor rust een karrenvracht aan kansen op, maar manager Arsene Wenger kon tot zijn ongeloof geen doelpunten noteren. Thierry Henry had het enorme overwicht al na 17 minuten met een treffer moeten uitdrukken. De Franse aanvaller tikte een fraaie voorzet van Gilberto Silva echter langs het doel van Akinfejev.

Cesc Fabregas maakte het tien minuten later helemaal bont. Na een splijtende combinatie met Tomas Rosicky omspeelde hij Akinfejev, maar schoof de bal vervolgens naast het lege doel. Rosicky slaagde er zelfs in om drie meter voor de doellijn te falen. Tot ontzetting van de Arsenal-fans raakte de Tsjechische middenvelder een voorzet van Henry totaal verkeerd.

De dominantie van Arsenal leverde in de tweede helft minder uitgespeelde kansen op. Door vermoeidheid aan Londense zijde kreeg CSKA zelfs enige grip op het duel. Sterker nog, Wagner Love had geheel tegen het spelbeeld in voor een Russische voorsprong kunnen zorgen. De aanvaller wist William Gallas af te schudden, maar zag goalie Jens Lehmann in tweeën redding brengen.

Twee kopkansen voor Van Persie en Gilberto Silva waren de grootste wapenfeiten na rust voor Arsenal. Met het inbrengen van Theo Walcott, Jeremie Aliadiere en Mathieu Flamini deed Wenger een wanhopige poging om alsnog een treffer te forceren. Het wisselbeleid bracht echter niet het gewenste effecht. De thuisploeg ging juist slordiger spelen en moest daardoor lijdzaam toezien hoe CSKA een punt aan het duel overhield.