Wat doen politieke partijen voor voetbal?

21 november 2006, 10:00

Morgen, op woensdag 22 november, gaat Nederland naar de stembus. De afgelopen weken is er in de diverse debatten op radio en televisie veel gepraat over van alles en nog wat, maar FCUpdate.nl vroeg zich af wat deze partijen nu te bieden hebben voor kiezers die voetbal een warm hart toedragen. Wat doen de partijen voor voetbal en om de orde rond de stadions te bewaren? CDA, PvdA, SP, VVD, GroenLinks, D'66 en de ChristenUnie geven antwoord.

Allereerst is het woord aan de grootste partij van dit moment, het CDA van premier Jan Peter Balkenende. "Het CDA vindt dat voetbalvandalisme hard aangepakt moet worden. Wij willen de bevoegdheden van stewards uitbreiden, zodat zij in de voetbalstadions steeds meer het werk van de politie kunnen overnemen bijvoorbeeld ook het fouilleren van mensen. Ook moet de politie preventief kunnen fouilleren. Het CDA wil bovendien duidelijke maatregelen om een eind te maken aan beledigende of racistische spreekkoren. Daarnaast willen we een verbod op zwarthandel in kaartjes, uitingen van geweld en oproepen van hooligans op Internet en de verkoop van alcohol en drugs rondom stadions. "

rellen geweld politie ado

rellen geweld politie ado

me politie rellen

me politie rellen

In tegenstelling tot de SP wil de VVD, de partij van Mark Rutte, een voetbalwet invoeren. "Deze wet moet er zorg voor dragen dat vandalen aangepakt kunnen worden. Deze wet is dan van toepassing op vandalisme in het algemeen en niet specifiek voor voetbalvandalen. Verder is de VVD van mening dat de meldingsplicht wettelijk vast moet worden gelegd. Wat betreft de politiekosten: De VVD is tegen het voorstel om voetbalclubs aan de politiekosten van wedstrijden te laten meebetalen." Hiernaast heeft de VVD een speciaal acht-puntenplan samengesteld, met acht maatregelen om de sport in Nederland naar een hoger niveau te tillen. Om dit plan in de praktijk te brengen, heeft de partij een budget van 100 miljoen euro vrijgehouden.

rellen hooligans vechten

rellen hooligans vechten

politie rellen

politie rellen

Philips Stadion

Philips Stadion

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen