CL-preview: Barça op rand van de afgrond

5 december 2006, 13:00

Het is een wedstrijd die niet zou misstaan in de kwartfinale of halve finale van de Champions League: de koploper van Spanje tegen de koploper van Duitsland. Toch staat vast dat één van beide teams, FC Barcelona of Werder Bremen, vanavond gaat sneuvelen. Het is alles of niets in Camp Nou, het stadion van titelverdediger Barça. FCUpdate.nl blikt vooruit op een allesbeslissende CL-avond, waarin ook in Groep D nog een ticket voor de volgende ronde te vergeven is.

Groep A is zonder twijfel de poule des doods van deze Champions League. Met Chelsea, Barcelona en Werder Bremen bevat de groep drie absolute topteams die genoeg kwaliteit hebben om ver te komen in dit toernooi. Aangezien dit trio geen fout gemaakt heeft tegen de zwakke broeder van de groep, Levski Sofia, zijn de onderlinge duels beslissend. FC Barcelona is hierin duidelijk de minste. De ploeg pakte slechts twee punten uit drie onderlinge confrontaties met Bremen en Chelsea. Chelsea (zeven punten) en Werder Bremen (vier) presteren hier aanmerkelijk beter.

Er vanuit gaande dat Chelsea minimaal een punt pakt, is het voor FC Barcelona en Werder Bremen een kwestie van alles of niets. Werder Bremen heeft, door de fraaie zege twee weken geleden op Chelsea (1-0), de beste troeven in handen. De Duitsers hebben immers twee punten meer dan Barcelona, waardoor de mannen van trainer Thomas Schaaf aan een gelijkspel hoe dan ook voldoende hebben om Barcelona uit te schakelen. Voor de Catalaanse titelverdediger is de opdracht dan ook duidelijk: winnen. Slaagt Barça er niet in om de Duitsers te vloeren, dan kan Frank Rijkaard zich met zijn manschappen gaan opmaken voor de UEFA Cup.

In Portugal vechten Sporting en Spartak Moskou om een ticket voor de UEFA Cup. Sporting heeft hiervoor verreweg de beste papieren, maar ook de Moskovieten hebben de situatie nog in eigen hand. De zege in Lissabon is voor Spartak immers voldoende om de Portugezen te passeren op de ranglijst. Sporting, dat drie punten meer heeft dan Spartak, heeft aan een gelijkspel voldoende. Het eerste duel tussen beide teams, in Rusland, eindigde in 1-1.

In Groep C, de poule van onder meer PSV, is alles al beslist. Omdat Liverpool en Bordeaux twee weken geleden wisten te winnen van respectievelijk PSV en Galatasaray, zijn alle kaarten geschud. Liverpool heeft de groep gewonnen, PSV eindigt knap als tweede. Girondins de Bordeaux plaatst zich via de derde plaats voor de UEFA Cup, terwijl het Galatasaray van trainer Erik Gerets Europees uitgeschakeld is. De wedstrijden van vanavond zijn dan ook louter om des keizers baard. Het enige wat eigenlijk op het spel staat, zijn UEFA-punten. En aangezien Nederland alle punten hard nodig heeft om niet een ticket voor de UEFA Cup te verliezen, is een zege van PSV meer dan welkom.

Shakhtar moet hopen op een zege van Valencia. Als de Oekraïners vervolgens winnen van Olympiakos Piraeus, gaan zij door naar de volgende ronde. Een nederlaag in Griekenland zorgt er echter voor dat Shakhtar zakt naar de laatste plaats in de groep. Olympiakos heeft immers slechts drie punten minder, waardoor een zege sowieso voldoende is om Shakhtar te passeren. Voor de ploeg uit Donetsk is dus nog alles mogelijk: een voortzetting van het Champions League-avontuur, doorstroming naar de UEFA Cup, maar ook Europese uitschakeling.

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen