PSV besluit groepsfase met pijnlijke nederlaag

5 december 2006, 22:33

In een wedstrijd die feitelijk nergens over ging, heeft PSV zichzelf een slechte dienst bewezen. De Eindhovenaren verloren in eigen stadion met 1-3 van Girondins de Bordeaux, na een ruststand van 0-3. Hoewel deze nederlaag niets verandert aan het feit dat PSV overwintert in de Champions League, was het pijnlijk om te zien hoe simpel het op vier plaatsen aangepaste elftal van Ronald Koeman afgetroefd werd door de Franse subtopper.

Er werd dan ook gevreesd voor een wedstrijd vol ongemotiveerde spelers. Dat zou echter niet gebeuren, verzekerde Timmy Simons ons maandag. "Het is toch Champions League, en dus prestige. Dit is het hoogste podium en er zitten 30.000 mensen op de tribunes, die ons altijd steunen. Daar moeten we er ook voor staan. We zijn er natuurlijk trots op dat we al na vier duels er waren, maar we willen de reeks goed afsluiten", beloofde de Belg.

In praktijk kwam hier echter niets van terecht. Wat PSV betreft dan, Bordeaux daarentegen had er wél zin. PSV, dat aantrad zonder de vaste basisspelers Da Costa, Koné, Salcido en Afellay, werd van het kastje naar de muur gestuurd door de Fransen. Met name voorin bleken de bezoekers dodelijk effectief. De defensie van PSV bleek zonder Salcido en Da Costa plotseling zo lek als een mandje, iedere uitbraak van Bordeaux leverde gevaar op.

De aanvallers van Bordeaux moeten zich als een kinderen in een snoepfabriek hebben gevoeld, zo simpel was het om door de Eindhovense defensie te breken. Na zeven minuten was het al 0-1, toen Darcheville de snelle Faubert diep stuurde. De Fransman sprintte zijn tegenstanders eruit en klopte de ver uitgekomen Gomes met een simpele schuiver.

Niet veel later was het opnieuw raak, toen Alex, normaal gesproken toch een man die zijn tegenstanders met huid en haar opvreet, zich rond de middenlijn simpel uitspelen door Stéphane Dalmat. Deze Dalmat rukte op, keek eens om zich heen, zag geen tegenstander is kansrijke positie en deed het vervolgens maar helemaal zelf. Met een prachtig lobje liet hij PSV-doelman Gomes kansloos.

Ronald Koeman, de trainer van PSV, had genoeg gezien. De trainer vond deze wedstrijd een geschikt moment om Diego Tardelli en Eric Addo weer eens een kans te geven, maar beide spelers faalden opzichtig. Addo ging zelfs als een pupil in de fout bij de 0-3. Hij rende richting de doelmond om een slappe inzet van Darcheville te keren, maar sprintte in zijn ijver veel te ver. Het gevolg: Addo rende zijn doel voorbij en het rollertje van de Fransman ging raak.

In de rust bleven Addo en Tardelli dan ook achter in de kleedkamer, met Kluivert en Koné bracht Koeman twee nieuwe aanvallers binnen de lijnen. Dat bleek een goede zet, want PSV was in het eerste kwartier na rust veel gevaarlijker dan in de 45 minuten daarvoor. De thuisploeg leek zelfs op 1-3 te komen, door een kopbal van Alex. Bordeaux kreeg hier echter hulp uit onverwachte hoek, want Jefferson Farfan besloot, in buitenspelpositie, om de bal nog even aan te raken. Hierdoor had scheidsrechter Iturralda, die de hele wedstrijd overigens een privé-oorlog leek te voeren met Farfan, geen andere keus dan om de treffer af te keuren.

Hoewel echt grote kansen uitbleven, was het goed om te zien dat PSV bleef zoeken naar tenminste één doelpunt. Dat deze treffer in de slotfase alsnog viel, uit een vrije trap van Alex, was vooral leuk voor de 30.000 fans die een avondje PSV verkozen boven Sinterklaasavond.

Voor de spelers van PSV zal de de treffer van Alex niet meer zijn geweest dan een pleister op de wond. Hoewel de nederlaag geen gevolgen heeft, zal deze wedstrijd trainer Koeman wel aan het denken zetten. Tegen Bordeaux bleek immers dat PSV kwetsbaar is in de breedte. Als er een aantal spelers wegvallen, verdwijnen alle automatismen en zekerheden uit het Eindhovense spel. Dat is, met het oog op de loodzware tweede helft van het seizoen, een wetenschap waar Koeman ongetwijfeld niet vrolijk van wordt.