Waterreus: "AZ heeft de toekomst"

11 december 2006, 00:30

Met Ronald Waterreus is de Eredivisie deze maand een attractie rijker. De kleurrijke doelman verdedigt tot de winterstop de kleuren van AZ en doet zowel op als naast het veld van zich spreken. Tegen Ajax keepte de voormalig PSV'er een uitstekende wedstrijd en daarna was hij ook verbaal prima op dreef. "Ik wil niet het Orakel van Alkmaar worden hoor, maar voor AZ geldt: als je niet verliest, weet je ook niet wat winnen is", aldus de doelman tegen FCUpdate.nl.

Na tien jaar PSV en twee jaar in Groot-Brittannië stond Ronald Waterreus rustig een partijtje golf te spelen, toen de telefoon ging. Waterreus was eigenlijk in afwachting van een transfer naar de Verenigde Staten, maar plotseling hing AZ-trainer Louis van Gaal aan de lijn met de vraag of hij niet een maand voor AZ wilde spelen. Dat wilde hij wel, en dus is Waterreus terug in de Eredivisie. Voor een paar weken, want in januari vertrekt hij alsnog naar de VS.

Dat AZ momenteel nog tegen een eerste succes aanhikt, is volgens Waterreus het grootste probleem. "Dit elftal moet een keer verder. Kijk, ik kan best tegen de jongens hier zeggen dat ze voor niemand bang hoeven zijn omdat iedereen juist bang is om tegen AZ te voetballen, maar dat moeten ze toch ooit eens zelf ervaren. Ze hebben het een keer nodig om zo'n prijs te pakken of een belangrijke wedstrijd te winnen."

"Als je iets nooit gedaan hebt, lukt het ook niet", gooit hij er nog een onnavolgbare uitspraak uit. "Ik bedoel: je moet een keer die eerste prijs pakken, dat moet je een keer meegemaakt hebben. Als je die ban eenmaal breekt, gaat het veel gemakkelijker. Dat zie je ook met PSV in de Champions League", verwijst hij naar de vele jaren waarin hij met PSV sneuvelde in de groepsfase van het kampioenenbal. Jarenlang was het bereiken van de tweede ronde voor PSV een soort obsessie, maar inmiddels is het al drie keer op rij gelukt.

Terug naar AZ. Heeft Waterreus eigenlijk het gevoel dat hij bij een topclub is, als hij bij AZ rondloopt? "Ja, dat zeker", is zijn duidelijke antwoord. "Maargoed, ook in topclubs heb je gradaties. Kijk, Glasgow Rangers was ook een topclub, maar als je kijkt wat er op het veld stond kon je amper van een topteam spreken..."

"Het belangrijkste verschil tussen AZ en een club als PSV is momenteel de prijzenkast. Die negentien landstitels haal je niet zomaar in. Maar in de toekomst wordt het spannend, daar ben ik van overtuigd."

Volgens Waterreus is er op dit moment een belangrijke rol weggelegd voor Louis van Gaal. "Jonge talenten kiezen, door de aanwezigheid van Van Gaal, toch misschien eerder voor AZ. Ik merkte het ook bij mezelf. Het is toch een verschil of Louis van Gaal je opbelt, of een willekeurige andere trainer. Daar moet AZ haar voordeel mee doen."

Door: Roland Mather

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen