Feyenoord verlost zichzelf tegen Wisla Krakow: 3-1

13 december 2006, 22:34   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Feyenoord heeft zich geplaatst voor de derde ronde van de UEFA Cup. De Rotterdammers waren in eigen stadion met 3-1 te sterk voor Wisla Krakow en dat was voldoende om ten koste van de Polen door te dringen tot de laatste 32 van het Europese bekertoernooi. De zege betekende de eerste Europese overwinning van Feyenoord onder leiding van Erwin Koeman. Hofs, De Guzman en Charisteas waren de doelpuntenmakers.

Amper een week geleden zat Rotterdam-Zuid nog in zak en as. De ongeregeldheden in Nancy zorgden er voor dat niemand in De Kuip nog durfde te praten over Europees voetbal. Iedereen vreesde voor een Europese schorsing, wat uiteraard desastreuze gevolgen zou hebben voor de club. Er werd zelfs voorzichtig vanuit gegaan dat Feyenoord uit het toernooi zou worden gezet en dat het laatste groepsduel tegen Wisla Krakow niet eens gespeeld zou worden.

Het was dus erop of eronder voor Feyenoord. De ploeg moest winnen, maar Feyenoord begon slecht. Al in de eerste minuut werd een Rotterdamse aanval onschadelijk gemaakt door de Poolse defensie, waarna spits Paulista diep gestuurd werd. De Braziliaan won een sprintduel van Danny Buijs en legde bijna de 0-1 achter Henk Timmer. Tot opluchting heel Rotterdam ging de inzet van de spits echter net voorlangs.

Een snelle beslissing van het duel hing in de lucht, maar Feyenoord gaf na dit doelpunt de regie over de wedstrijd volledig uit handen. Plotseling bepaalde Wisla was er gebeurde en middenvelder Jacob Burns, die enkele jaren geleden nota bene nog een stageperiode afwerkte bij Feyenoord, was met een kopbal dicht bij de gelijkspel. Zijn inzet werd gekeerd door Henk Timmer, maar diezelfde Timmer was enkele minuten later kansloos bij een inzet van Pawel Brozek. De spits rondde fraai voorbereidend werk van Blaszczykowski knap af: 1-1.

Wisla Krakow liet zich niet uit het veld slaan door deze tweede tegentreffer. De ploeg had nog altijd slechts één doelpunt nodig om de volgende ronde te bereiken en ging in de tweede helft driftig op zoek naar de felbegeerde gelijkmaker. De eerste kans was voor Brozek, maar de inzet van de spits was te slap om Timmer in de problemen te brengen. Even later leek diezelfde Brozek wel te scoren, maar opnieuw was Timmer paraat. De doelman haalde het prima schot van de spits met een geweldige reflex uit de hoek.

Dit doelpunt bleek de beslissing in de wedstrijd. Wisla verloor de hoop op een goed resultaat en de gefrustreerde Dariusz Dudka werd zelfs nog uit het veld gestuurd na een wilde tackle op de enkel van Nick Hofs. Tot tevredenheid van Erwin Koeman speelde Feyenoord het duel rustig uit, waarmee de Rotterdamse ploeg haar eerste Europese zege sinds december 2005 boekte, toen Schalke 04 in de Kuip met 2-0 verslagen werd. Daarna volgde een serie vol gelijke spelen en nederlagen op en buiten het veld. Met de zege op Wisla Krakow, en het voorbeeldige gedrag van de aanhang, hoopt Feyenoord deze periode nu definitief achter zich te hebben gelaten.

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen