AZ pakt groepswinst met stunt in Sevilla

14 december 2006, 22:44

AZ heeft voor een sensatie gezorgd door regerend UEFA Cup-houder Sevilla in eigen stadion met 1-2 te verslaan. De Spanjaarden kwamen op voorsprong via een benutte strafschop van Chevanton, maar Shota Arveladze trok de stand al snel gelijk. In blessuretijd maakte diezelfde Arveladze vervolgens ook nog het winnende doelpunt. Door dit resultaat is AZ als eerste geëindigd in Groep C.

Van Gaal hechtte veel waarde aan de groepswinst wegens de slechte ervaringen van vorig seizoen. Toen bleef het Engelse Middlesbrough AZ net voor in groep. Het gevolg was dat de Noord-Hollanders het in de derde ronde op moesten nemen tegen een uit de Champions League overkomende ploeg. Real Betis Sevilla bleek een maatje te groot.

De acht groepswinnaars in de UEFA-beker spelen, in tegenstelling tot de nummers twee, na de winterstop tegen een nummer drie uit een van de andere poules. Die tegenstanders zijn over het algemeen veel minder sterk dan de clubs die doorstromen uit de Champions League.

AZ zal de loting vrijdag dan ook met meer plezier volgen dan een jaar eerder. Mogelijke tegenstanders zijn onder meer Zulte-Waregem en Hapoel Tel Aviv. Toch blijven ook enkele sterke opponenten over, zoals Fenerbahçe en Bayer Leverkusen.

Hoewel Van Gaal de wedstrijd hoe dan ook niet wilde verliezen, gaf hij enkele spelers rust. International Stijn Schaars begon op de reservebank. Ook Maarten Martens bleef buiten het basisteam. Simon Cziommer en Rogier Molhoek vervingen het tweetal op het middenveld. Verder startte AZ in dezelfde opstelling als afgelopen zondag in de competitie tegen Ajax (2-2). De zieke Danny Koevermans ontbrak nog steeds. Ook Joey Didulica en Khalid Sinouh, de twee geblesseerde doelmannen, bleven in Alkmaar achter. Ronald Waterreus maakte zijn Europese debuut voor AZ.

De doelman speelde een goede eerste helft. Hij hield zijn ploeg een aantal keer goed op de been tegen de nummer twee in de Spaanse competitie. Zondag nog versloeg Sevilla, dat slechts twee punten minder heeft dan koploper FC Barcelona, Real Madrid met 2-1.

Kort voor rust viel Gretar Steinsson geblesseerd uit. Gijs Luirink verving de IJslander. Luirink kwam sinds 17 september wegens een jukbeenbreuk niet meer in actie.

Kort na de pauze nam FC Sevilla toch de leiding. Chevanton benutte een strafschop. AZ raakte niet van slag. Elke wedstrijd wist de ploeg van Van Gaal dit seizoen nog te scoren. Zo ook in Sevilla. Tien minuten na het openingsdoelpunt maakte Shota Arveladze gelijk. In blessuretijd bezorgde hij AZ zelfs de overwinning: 1-2.

Enige smet op de knappe overwinning was de gele kaart voor verdediger Barry Opdam. Hij is geschorst voor de volgende wedstrijd.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen