Pittige UEFA Cup-loting voor Nederlandse clubs

Ger
15 december 2006, 13:08

De Nederlandse ploegen in de UEFA Cup treffen zware tegenstanders in de knock out-fase. AZ speelt tegen Fenerbahçe, Ajax werd gekoppeld aan Werder Bremen en Feyenoord ontmoet Tottenham Hotspur.

Groepswinnaar AZ treft met Fenerbahçe de koploper in de Turkse competitie. Mateja Kezman, oud-aanvaller van onder meer PSV, is bezig met zijn eerste seizoen bij de club uit Istanbul. De Alkmaarders speelden in de eerste ronde ook tegen een Turkse ploeg. In twee duels werd Kayserispor opzij gezet.

AZ weet ook al tegen wie het mogelijk op 8 en 15 maart in de vierde ronde speelt. De club uit Alkmaar moet het eventueel opnemen tegen de winnaar van de ontmoeting tussen het Belgische Zulte-Waregem en het Engelse Newcastle United.

Ajax zal flink aan de bak moeten tegen Werder Bremen. De Duitse ploeg staat momenteel bovenaan in de Bundesliga. Werder Bremen eindigde in de groepsronde van de Champions League vlak achter Barcelona als derde. Bij de Duitsers staat oud-Ajacied Petri Pasanen onder contract.

Bij een zege over twee wedstrijden tegen Werder Bremen ontmoet Ajax in de vierde ronde de winnaar van de ontmoetingen tussen het Spaanse Celta de Vigo en Spartak Moskou uit Rusland.

Feyenoord speelt tegen Tottenham Hotspur, waar de Nederlander Martin Jol de trainer is. Bovendien staan oud-Feyenoorder Hossam Ghaly, oud-PSV'er Young-Pyo Lee en de oud-Ajacieden Edgar Davids en Mido onder contract bij de Londense ploeg, die alle vier de wedstrijden in de groepsronde won. Feyenoord versloeg Tottenham in 1974 tijdens de finale om de UEFA Cup. Het duel in Rotterdam werd ontsierd door grote supportersrellen.

De Rotterdammers zijn overigens nog niet zeker van een dubbele wedstrijd tegen Tottenham. De aanklager van de Europese voetbalunie UEFA heeft namelijk beroep aangetekend tegen de straf die de Rotterdamse club kreeg voor de rellen in Nancy.

De winnaar van de dubbele ontmoeting tussen Feyenoord en Tottenham Hotspur treft in de vierde ronde Parma of Braga.

Een overzicht van derde ronde UEFA Cup (duels op 14/15 februari en op 22 februari):

Zulte-Waregem (Bel) - Newcastle United (Eng)