Bestuurders: FC Limburg geen goed idee

Koen Freriks
23 december 2006, 19:29

Roda JC-trainer Huub Stevens (foto) krijgt van de beleidsbepalers van de Limburgse betaald voetbalclubs weinig bijval voor een FC Limburg. De oefenmeester hoopt dat de clubs hun krachten bundelen, maar de bestuurders zien hier geen heil meer in.

In het Algemeen Dagblad zegt Stevens: "Zowel Roda als ik hebben eens nagedacht hoe we Limburgse spelers weer in de top krijgen en de provincie een vereniging krijgt die structureel in de subtop staat. Volgens mij is het beste te komen tot één grote club in deze regio. Die kans is er in het verleden ook geweest. Maar het is een goed begin in elk geval de jeugdopleidingen van MVV, Fortuna Sittard en Roda aan elkaar te koppelen." Dat laatste is nog lang niet zeker. De clubs bevinden zich pas in een oriënterende fase.

In een gezamenlijk interview in het Limburgs Dagblad met MVV-voorzitter Joseph Goumans, Roda JC-directeur Huub Narinx, Fortuna Sittard-directeur Hans Erkens en VVV Venlo-voorzitter Hai Berden wordt duidelijk dat de komst van een fusieclub heel ver weg is.

Erkens reageert cynisch: "Ik heb begrepen dat bij jullie elke dag geapplaudisseerd wordt dat de twee Limburgse kranten zijn gefuseerd."

Berden denkt dat de onderlinge verschillen te groot zullen zijn: "Elke club heeft zijn eigen historie, zijn eigen aanhang, zijn eigen omgeving. Je kunt niet alles op één hoop smijten volgens de formule 1+1+1=3. Zo werkt het niet. Sportief gezien zou het misschien kunnen werken, maar voor de fans zou het een stukje verarming zijn."

Goumans benadrukt dat na eerdere mislukte pogingen nu goed te zien is dat elke Limburgse betaald voetbalclub op eigen voet verder gaat: "FC Limburg is helemaal niet aan de orde. Elke club is op eigen kracht verdergegaan en ik denk dat elke club bewezen heeft dat ze bestaansrecht heeft. Als je ziet dat het aantal toeschouwers bij MVV in een paar jaar bijna verdubbeld is, dan kun je zeggen: er groeit iets. We zien een gezamenlijke jeugdacademie ook niet zitten. We investeren liever in onze eigen opleiding, daar moet genoeg potentie uit te halen zijn."

Narinx laat weten dat Roda JC in feite al FC Limburg is: "Er zijn grote verschillen in de couleur locale. Andere cultuur, andere achterban, andere manier van praten, andere manier van denken. Dat zou het heel erg moeilijk maken om alles samen te voegen. Roda is hier de enige eredivisieclub en je zou het FC Limburg kunnen noemen. Dat klinkt arrogant, maar zo bedoel ik het niet. Alles wordt mondialer, internet brengt de hele wereld in beeld. De trend is om dingen weer kleinschaliger te maken, herkenbaarder, lokaler. Ik denk dat het goed is dat je dan ook naar de eigen Nachwuchs kijkt. Dat je zoekt naar Limburgse spelers, voor de binding met de eigen regio. Al moet dat ook niet overdreven worden. Hoeveel spelers uit de eigen kweek hebben Chelsea en Barcelona?"

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen