Nesta: Sierlijke topverdediger

Ger
12 november 2005, 13:00

Op 19 december wordt in Zürich de trofee voor FIFA Wereldvoetballer van het Jaar uitgereikt. Tot die tijd zal FCUpdate.nl om de dag één van de 30 genomineerde spelers voorstellen. Vandaag Alessandro Nesta, de 29-jarige verdediger van AC Milan.

Nesta, geboren in de Italiaanse hoofdstad Rome, werkt op zijn tiende een trainingsstage af bij Lazio Roma. De jonge verdediger valt in de smaak en de club neemt hem op in de jeugdopleiding. In het seizoen 1993-1994 debuteert Nesta in hoofdmacht van Lazio. Vrijwel onmiddellijk groeit hij uit tot één van de favoriete spelers van de supporters. Hij blijkt een sterke, wendbare verdediger met een uitstekend positioneel inzicht.

Met Lazio pakt Nesta verschillende titels. In het seizoen 1999-2000 weten de Biancocelesti voor de tweede keer in de historie de landstitel binnen te slepen. Verder legt de verdediger met Lazio in 1998 en 2000 beslag op twee Italiaanse Bekers en twee Italiaanse Supercups. Nesta is in 1999 de eerste speler van de Romeinse club die een Europese trofee omhoog mag houden. In de laatste editie van het toernooi om de Europa Cup II wint Lazio in de finale van Real Mallorca (2-1). Een paar maanden later is ook de Europese Supercup een prooi voor de Italianen.

Door het succes staan vele topclubs in de rij om Nesta bij Lazio los te weken. AC Milan slaagt er uiteindelijk in om de verdediger in de zomer van 2002 naar San Siro te halen. De Rossoneri hebben ruim 30 miljoen euro over voor Nesta. Als de fans van Lazio het slechte nieuws horen, zijn de negatieve reacties niet van de lucht. Massaal trekken de supporters door de straten van Rome om te demonstreren tegen de verkoop van de populaire verdediger.

In dienst van Milan vult Nesta zijn palmares verder aan. In 2003 is er de winst in het Italiaanse bekertoernooi en een jaar later pakt de club de titel in de Serie A. Ook in Europees verband zijn er successen. Milan legt in 2003 beslag op de Champions League door in de finale via een strafschopserie Juventus te bedwingen. In 2005 verliest de Italiaanse ploeg een gedenkwaardige finale het Europese kampioenenbal. Milan slaagt er niet in een 3-0 voorsprong vast te houden en ziet de beker uiteindelijk via een strafschopserie naar Liverpool gaan.

Na drie seizoenen is de verdediger inmiddels niet meer weg te denken uit het elftal van Milan. Onlangs heeft hij zijn contract bij de Rossoneri opengebroken. Nesta zal nu tot medio 2010 in San Siro te zien zijn. De verdediger heeft ook de intentie uitgesproken om zijn loopbaan bij de club uit Milaan te beëindigen.

Nesta maakt in 1996 deel uit van het Italiaanse team dat het Europees Kampioenschap voor spelers onder 21 wint. Later dat jaar maakt hij tegen Moldavië zijn debuut voor het 'grote' Italië. Hij maakt twee Wereldkampioenschappen mee: in 1998 (kwartfinale) en in 2002 (achtste finale). Daarnaast is de verdediger actief op drie Europese Kampioenschappen: in 1996 (groepsfase), in 2000 (finalist) en 2004 (groepsfase). In de aanloop naar het WK van 2006 vormt hij samen met Fabio Cannavaro een imposant verdedigingscentrum bij de Squadra Azzurra.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen