Goal Koevermans geeft slecht AZ toch nog hoop

8 maart 2007, 22:21   Bijgewerkt: 9 maart 2007, 12:30

AZ mag van geluk spreken dat het nog altijd hoop mag koesteren op een plaats in de kwartfinale van de UEFA Cup. In Engeland werden de Alkmaarders volledig onder de voet gelopen door Newcastle United. De Britten lieten AZ met name voor rust alle hoeken van het veld zien en stonden halverwege al met 4-1 voor. Een treffer van Danny Koevermans na rust zorgde er echter voor dat AZ nog niet helemaal kansloos is voor de terugwedstrijd, volgende week in het eigen DSB Stadion.

Het kan snel gaan, in de voetbalwereld. Als AZ drie of vier jaar geleden een wedstrijd had moeten spelen tegen Newcastle United, dan was iedereen er van overtuigd geweest dat de Alkmaarders met boter en suiker ingepakt zouden worden. Net zoals met NAC Breda gebeurde, dat in 2003 met 5-0 klop kreeg van de Magpies. Newcastle was toen een gevestigde naam, een team waartegen geen enkele ploeg graag speelde.

AZ mocht zichzelf dan wel als favoriet zien, maar eenmaal op het veld waren de Alkmaarders binnen no-time knock-out geslagen. Newcastle liet AZ alle hoeken van het veld zien en na een kwart wedstrijd was het al 3-0. De ellende begon met een eigen doelpunt van Gretar Steinsson, waarna even later ook Kieron Dyer en Obafemi Martins het net wisten te vinden. Heel AZ stond erbij en keek er naar, het elftal maakte een gelaten en hulpeloze indruk. Newcastle kon doen en laten wat het wilde, het alom bewierookte AZ werd nog harder in de hoek gezet dan NAC vier jaar geleden.

Een ruststand van 4-1, het is iets wat, zeker in deze fase van het toernooi, in Europees verband zelden voorkomt. AZ werd op pijnlijke wijze te kijk gezet, maar het pleitte voor de Alkmaarders dat ze zich na rust enigszins wisten te herpakken. In het tweede bedrijf vocht AZ voor iedere meter, wetende dat 4-2 een uitslag zou zijn die nog hoop zou bieden voor de terugwedstrijd. Een 2-0 zege in eigen stadion zou dan immers volstaan.

Met deze 4-2 op het bord mocht AZ de handen dichtknijpen, zeker omdat Obafemi Martins in de slotfase nog een enorme kans op de 5-2 liet liggen. Natuurlijk wordt ook nu de terugwedstrijd een hels karwei, maar kansloos is de Alkmaarse formatie niet. Een zege van 2-0 of 3-1 is genoeg om alsnog door te bekeren. Maar dat AZ nog in de race is, is eigenlijk een klein wonder. In de eerste helft werd de ploeg immers volledig overklast. Als de ploeg in het eigen DSB Stadion nog iets wil, zal het dan ook heel anders voor de dag moeten komen.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen