Twente Europa in bij zege AZ op NAC

19 april 2007, 11:25   Bijgewerkt: 2 mei 2007, 14:27

In Enschede zal men het bekerduel tussen AZ en NAC Breda met grote interesse volgen. Wint AZ, dan zijn de Tukkers immers verzekerd van Europees voetbal. Wint NAC Breda, dan kan de Eredivisie flink op zijn kop gezet worden. In theorie zou het dan zelfs kunnen gebeuren dat PSV, de huidige koploper, nog naast UEFA Cup-voetbal grijpt. FCUpdate.nl zet de scenario's op een rijtje.

{image[251893][right-half][]}Scenario 1: AZ wint van NAC Breda

Dit is het scenario waar heel veel clubs in de Eredivisie op hopen. Niet zozeer omdat ze het NAC Breda niet gunnen, maar vooral vanwege het feit dat er dan zo veel mogelijk UEFA Cup-tickets te vergeven blijven. Als AZ wint, zijn de play-offs immers exact hetzelfde als vorig jaar. De nummers twee tot en met vijf strijden om één Champions League-ticket, waarbij de drie verliezers naar de UEFA Cup gaan. Aangezien de bekerwinnaar (Ajax of AZ) sowieso bij de eerste vijf zit, blijft er dan nog één UEFA Cup-ticket over voor de teams die tussen de zesde en negende plaats eindigen. Een play-off zal dan uitmaken wie er met dit ticket vandoor gaat.

Scenario 2: NAC wint de KNVB beker

Als NAC Breda vanavond wint van AZ en vervolgens in de finale ook Ajax verslaat, dan zijn de Brabanders verzekerd van deelname aan de UEFA Cup. Dit heeft grote gevolgen voor de play-offs. Er zijn dan immers niet langer nog vier, maar slechts drie UEFA Cup-tickets te vergeven. Dit houdt in dat de winnaar van de play-off tussen de nummers zes tot en met negen, nog een beslissingsduel moet spelen tegen de verliezer van de play-off tussen de nummers twee tot en met vijf. De winnaar van dat duel gaat vervolgens Europa in, de verliezer blijft met lege handen.

{image[244855][right-half][]}Scenario 3: NAC klopt AZ, maar verliest de finale

Als NAC Breda verliezend bekerfinalist is, is de situatie pas écht ingewikkeld. Ajax is dan als bekerwinnaar automatisch geplaatst voor de UEFA Cup, maar de kans bestaat natuurlijk dat de Amsterdammers zich via de competitie of de play-offs alsnog plaatsen voor de Champions League. In dat geval schuift het UEFA Cup-ticket van Ajax door naar de verliezend bekerfinalist, NAC Breda. In dat geval treedt scenario 2 in werking en is er één UEFA Cup-plek minder te vergeven in de play-offs. Teams als AZ, PSV en Twente, die zeker zijn van een plaats bij de eerste vijf, zouden in dat geval dus nog naast Europees voetbal kunnen grijpen.

Als Ajax de bekerfinale van NAC wint en zich vervolgens níet via de competitie of play-offs weet te plaatsen voor de Champions League, dan kunnen Twente, AZ en PSV opgelucht ademhalen. Door de bekerwinst plaatst Ajax zich voor de UEFA Cup en blijven er nog altijd drie tickets over. Aangezien Ajax ook bij de eerste vijf staat, en twee teams uit de top-vijf naar de Champions League gaan, worden de resterende UEFA Cup-tickets verdeeld onder de verliezers van de play-offs om Champions League voetbal (2) en de winnaar van de play-off tussen de nummers zes tot en met negen. Oftewel, hetzelfde principe als bij scenario 1.

Herhaling van vorig jaar?

Er zullen nu ongetwijfeld mensen zijn die denken: was het vorig jaar ook zo ingewikkeld? Dat viel mee. Vorig seizoen plaatsten Ajax en PSV zich immers voor de bekerfinale, twee teams die bovendien deel uit maakten van de top-vijf. Als AZ vanavond wint van NAC Breda, is de situatie dus exact hetzelfde als vorig jaar. 

Kortom

In het kort gezegd, zullen er heel weinig teams blij zijn als NAC Breda vanavond de bekerfinale haalt. Natuurlijk zal men in Breda tot in de vroege uurtjes feestvieren, maar alle teams uit de top-negen zullen hopen op een overwinning van AZ. De ploegen uit de top-vijf omdat ze dan verzekerd zijn van minimaal UEFA Cup-voetbal en de ploegen op de plaatsen zes tot en met negen omdat ze dan een minder lang traject af hoeven te leggen om zich te plaatsen voor de UEFA Cup.

Bekervoetbal zal zelden zo spannend geweest zijn...

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen