Wervelwind AZ blaast NAC volledig van de mat: 6-0

19 april 2007, 22:31   Bijgewerkt: 19 april 2007, 23:07

Al jarenlang wordt AZ overladen met complimenten. Het is de best voetballende ploeg van Nederland, wordt regelmatig gezegd. Toch was men in Alkmaar niet helemaal tevreden. Complimenten zijn mooi, maar het draait immers om de prijzen. En prijzen, daar greep AZ de afgelopen jaren naast. Dit seizoen lijkt de ploeg daar verandering in te gaan brengen. De landstitel is nog binnen bereik en donderdag plaatsten de Noord-Hollanders zich bovendien voor de finale van de KNVB beker. Met bij vlagen fenomenaal voetbal walste AZ in de halve finale over NAC heen (6-0).

Over de KNVB beker wordt in Nederland nogal eens lacherig gedaan. Het toernooi wordt veelal afgewerkt in halfvolle stadions, terwijl het qua entourage niet kan tippen aan de unieke cupsfeer in bijvoorbeeld Engeland. Teams als PSV en Ajax proberen veelal met zo weinig mogelijk moeite, zo ver mogelijk te komen. Winst van het bekertoernooi is leuk, maar de competitie is vele malen belangrijker. Gelukkig geldt deze instelling niet voor alle ploegen in Nederland. Zo stonden er donderdag in het DSB Stadion twee ploegen tegenover elkaar, die dolgraag op 6 mei met de foeilelijke dennenappel, sinds jaar en dag de trofee voor de nationale beker, in hun handen zouden staan.

AZ was als huidige nummer twee van de Eredivisie uiteraard favoriet voor het bekerduel in Alkmaar, maar NAC Breda mocht niet onderschat worden. De ploeg van coach Ernie Brandts heeft de laatste jaren al voor menig bekerstunt gezorgd en was in de vorige ronde verantwoordelijk voor de uitschakeling van landskampioen PSV. Tijdens het competitieduel in Breda tussen beide teams, enkele weken geleden, liet NAC bovendien zien dat het aardig kan voetballen. De ploeg maakte het AZ destijds een uur lang flink lastig. Dat AZ uiteindelijk met 1-4 won, was geen juiste afspiegeling van de krachtsverhoudingen. NAC was sterker dan deze uitslag deed vermoeden, wist men in Alkmaar.

Deze voorsprong werkte als doping op de spelers van AZ. De Alkmaarders maakten er in de eerste fase na rust een grote AZ-show van. Cupfighter NAC werd he-le-maal zoekgespeeld door het ontketende AZ, dat binnen no-time uitliep naar 5-0 door goals van Arveladze (strafschop), Cziommer en Martens (2). Het ene doelpunt was nog mooier dan het andere, het arme NAC wist niet meer waar het moest kijken en lopen. De Brabanders stonden erbij en keken ernaar, net zoals exact acht maanden geleden het geval was. Destijds opende NAC de competitie in Alkmaar en kreeg het een ongenadig pak slaag (8-1). NAC is, kortom, een graag geziene gast in het DSB Stadion.

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen