Ajax gelukkigste in bizarre strafschoppenthriller

6 mei 2007, 20:53   Bijgewerkt: 7 mei 2007, 10:12

Ajax heeft de KNVB beker gewonnen. In een kolkende Kuip was de ploeg van coach Henk ten Cate na een prachtige en bloedstollend spannende wedstrijd, die na goals van Dembele en Huntelaar in 1-1 eindigde, het gelukkigste in een penaltyserie. Na veertien benutte strafschoppen op rij stopte Ajax-doelman Stekelenburg de inzet van Ryan Donk, waarna routinier Edgar Davids de winnende maakte.

Het was voor zowel Ajax als AZ deze week een kwestie van uithuilen en opnieuw beginnen. Beide teams dachten vorige week landskampioen te gaan worden, maar vergooiden hun kansen door niet genoeg doelpunten te maken tegen respectievelijk Willem II en Excelsior, twee laagvliegers in de Eredivisie. En dus was de kater groot, in Amsterdam en Alkmaar. De spelers van beide teams kregen van hun coaches een paar dagen de tijd om deze teleurstelling te verwerken, maar daarna moest de knop om. Vandaag wachtte immers de bekerfinale, een wedstrijd waarin beide elftallen de gelegenheid kregen om de frustraties van de verloren landstitel van zich af te spelen.

Vanaf de eerste seconde liet AZ er geen gras over groeien. De mannen van coach Louis van Gaal namen direct het initiatief en zetten Ajax vast op de eigen helft. Dit openingsoffensief leverde direct succes op, toen Moussa Dembele na een sterke actie de bal in de korte hoek achter Ajax-doelman Stekelenburg schoot. Een kwartier later leek het zelfs 0-2 te worden, maar een doelpunt van Ryan Donk werd, na overleg tussen de scheids- en grensrechter, afgekeurd wegens hands van de AZ-verdediger. Ajax had hier weinig tegenin te brengen en de frustraties aan Amsterdamse kant namen toe. Vooral Simon Cziommer en de ijzersterk spelende Moussa Dembele hadden het zwaar te verduren, maar de bij vlagen onvoorstelbaar slecht fluitende arbiter Van Egmond hield de kaarten op zak.

Met deze 1-1 op het scorebord ontstond in de tweede helft een fraai voetbalgevecht. De eerdere ontmoetingen tussen AZ en Ajax dit seizoen eindigden allebei in een gelijkspel (2-2 in Amsterdam, 1-1 in Alkmaar), maar ditmaal moest er sowieso een winnaar komen. Maar aangezien beide teams na rust weinig voor elkaar onder deden, was het vrijwel onmogelijk om te voorspellen wie uiteindelijk met de beker aan de haal zou gaan. Het spel golfde op een neer en beide teams waren een aantal keer dicht bij een treffer. Zo ging een kopstoot van Kew Jaliens net over, terwijl twee schoten van Ryan Babel net voor het Alkmaarse doel heen zeilden. De grootste kans was voor Edgar Davids, maar het schot van de sterk spelende routinier eindigde via de handen van doelman Sinouh op de paal.

Ryan Donk wordt getroost door zijn mede spelers.

Ryan Donk wordt getroost door zijn mede spelers.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen