Shevchenko: Kille afmaker

Ger
2 december 2005, 18:00

Op 19 december wordt in Zürich de trofee voor FIFA Wereldvoetballer van het Jaar uitgereikt aan Ronaldinho, Frank Lampard of Samuel Eto'o. Tot die tijd zal FCUpdate.nl om de dag één van de voetballers voorstellen die deel uitmaakten van de totaallijst van 30 spelers. Vandaag Andrei Shevchenko, de 29-jarige aanvaller van AC Milan.

Shevchenko, geboren in Dvirkivshchyna in Oekraïne, wordt op negenjarige leeftijd ontdekt door een jeugdcoach van Dinamo Kiev. Bij de club beseft men al snel dat de jongeling een echte goaltjesdief is. In de jeugdteams van Dinamo Kiev pakt Shevchenko diverse prijzen. In 1992 mag hij zijn kunsten vertonen bij satellietclub Dinamo 2. De aanvaller wordt met twaalf goals topscorer en verdient een plaats bij de A-selectie van het grote Dinamo.

Onder de vleugels van de legendarische trainer Valeri Lobanovski groeit Shevchenko uit tot een absolute topspits. In zijn vijf seizoenen bij Dinamo Kiev wordt hij telkens landskampioen (1995, 1996, 1997, 1998 en 1999). Daarnaast wint hij drie keer de Beker van Oekraïne (1996, 1998 en 1999). Ook in Europa presteert de ploeg uitstekend. In het seizoen 1997-1998 weet Dinamo Kiev verrassend de kwartfinale van het kampioenenbal te bereiken. Een jaar later gaat het stugge team pas in de halve finales ten onder. Shevchenko is dat seizoen met elf goals de meest productieve aanvaller van de Champions League. 

Hoewel Shevchenko uitstekend speelt bij Dinamo Kiev, blijft een transfer naar een topcompetitie lang uit. Verschillende clubs durven de gok niet aan omdat Russen en Oekraïners moeilijk lijken te aarden in een Westerse competitie. Sergei Rebrov, oud-spitsbroeder van Shevchenko bij Dinamo Kiev, is zo'n voorbeeld. Hij verkaste naar Tottenham Hotspur maar kan in de Premier League de hoge verwachtingen geen moment waarmaken. 

Zijn eerste prijs met AC Milan wint Shevchenko in 2003, als de ploeg het beste blijkt in het toernooi om de Italiaanse beker. Een jaar later legt de club beslag op de landstitel. Shevchenko mag bij AC Milan ook de eerste Europese beker op zijn palmares bijschrijven. In 2003 wint de Italiaanse ploeg de Champions League. In de finale tegen Juventus speelt hij een cruciale rol door de winnende strafschop te benutten in de penaltyreeks. Een paar maanden later mag Shevchenko ook de Europese Supercup omhoog houden. In mei 2004 tekent hij een nieuw contract bij AC Milan, dat hem tot medio 2009 bij de Rossoneri houdt. 

Voor het nationale team van Oekraïne speelt Shevchenko zijn eerste wedstrijd in maart 1995 tegen Kroatië. Zijn eerste interlandgoal volgt in mei 1996 tegen Turkije. Afgelopen zomer komt de droom van de aanvaller uit als Oekraïne zich weet te plaatsen voor het WK in Duitsland. In een poule met onder meer Griekenland, Denemarken en Turkije weet Oekraïne relatief eenvoudig groepswinnaar te worden.

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen