Robben: Groeibriljant van Oranje

Ger
4 december 2005, 12:00

Op 19 december wordt in Zürich de trofee voor FIFA Wereldvoetballer van het Jaar uitgereikt aan Ronaldinho, Frank Lampard of Samuel Eto'o. Tot die tijd zal FCUpdate.nl om de dag één van de voetballers voorstellen die deel uitmaakten van de totaallijst van 30 spelers. Vandaag Arjen Robben, de 21-jarige aanvaller van Chelsea

Robben, geboren in het Groningse Bedum, begint met voetballen bij de plaatselijke clubs CVVB en VV Bedum. Als C-junior maakt hij de overstap naar FC Groningen. Op zestienjarige leeftijd debuteert de linksbuiten in het eerste elftal van de club uit het Oosterpark. Door zijn fraaie acties weet hij al snel de harten van de supporters te veroveren. Ook de voetbalanalytici zijn lyrisch; Robben gaat volgens de 'kenners' een sensatie worden. 

Na slechts een seizoen bij FC Groningen staan zowel Ajax, Feyenoord als PSV in de rij om de kleine aanvaller over te nemen. Robben besluit uiteindelijk om te tekenen bij PSV, waardoor de Groningers een transfersom van bijna vier miljoen euro tegemoet zien. De linksbuiten zal echter pas een jaar later naar het Philips Stadion vertrekken. Gezien zijn geringe ervaring op eredivisieniveau laat de Eindhovense club hem nog een seizoen rijpen in het noorden. 

In 2002 maakt Robben zijn opwachting bij PSV. De aanvaller lijkt geen enkele moeite hebben met het hogere niveau en speelt zelfs nog beter dan bij FC Groningen. Met zijn vele passeerbewegingen wordt hij een belangrijke pion in het elftal van de Eindhovenaren. In dienst van PSV kroont hij zich in 2003 tot landskampioen en wint hij tevens de Johan Cruijff Schaal. 

Aan het einde van zijn tweede seizoen in Eindhoven staat Robben in de belangstelling van diverse buitenlandse topclubs. Vooral Manchester United is erg gecharmeerd van de linksbuiten, maar de club kan geen akkoord met PSV bereiken over de transferprijs. Concurrent Chelsea, dat dankzij eigenaar Roman Abramovich over voldoende financiële middelen beschikt, kaapt Robben voor de neus van de Red Devils weg. De Londenaren betalen achttien miljoen euro voor de aanvaller.

Chelsea's Arjen Robben en Liverpool's Igor Biscan

Chelsea's Arjen Robben en Liverpool's Igor Biscan

Zijn debuut voor Oranje maakt Robben op 30 april 2003 tegen Portugal. Op het Europees Kampioenschap in 2004 is hij een van de beste spelers aan Nederlandse zijde. In de kwartfinale benut hij de beslissende strafschop tegen Zweden. Nederland delft een ronde later het onderspit tegen gastland Portugal (2-1). Veel supporters van Oranje zullen zich vooral een andere wedstrijd van het toernooi herinneren. In het groepsduel tegen Tsjechië wisselt bondscoach Dick Advocaat tot ieders verbazing de uitblinkende Robben voor Paul Bosvelt. In het resterende half uur buigen de Tsjechen een 2-1 achterstand om in een 2-3 overwinning. Tegenwoordig is Robben een van de dragende spelers van Oranje. Zijn inbreng is cruciaal voor het spel van de formatie van Marco van Basten.

Manchester City - Real Madrid: Win 100 keer je inzet als Manchester City wint!

Manchester City - Real Madrid: Win 100 keer je inzet als Manchester City wint!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen