Tien Belgen in slotfase langs Jong Israël

13 juni 2007, 20:04   Bijgewerkt: 13 juni 2007, 22:16

Jong België ligt uitstekend op koers om zich te plaatsen voor de halve finale van het EK. Na het gelijkspel tegen Portugal van afgelopen zondag, won de ploeg woensdag in Heerenveen met 1-0 van Jong Israël. Dat was een bijzonder knappe overwinning, aangezien de jonge Duivels al na ruim een kwartier met tien man kwamen te spelen na een rode kaart voor Marouane Fellaini. Aanvaller Kevin Mirallas maakte in de slotfase het winnende doelpunt.

De jonge Duivels stonden op de rand van eeuwige glorie, want een zege op het zwakke Jong Israël zou de ploeg op de drempel van de Olympische Spelen brengen. Bij een zege van meer dan één doelpunt verschil, zouden ze op de laatste speeldag tegen Jong Oranje zelfs sowieso aan een punt voldoende hebben om de halve finale, en het bijbehorende ticket voor Peking, te halen. Belgische media beseften dat ook, en rukten massaal uit naar Heerenveen. Het duel werd bovendien live uitgezonden op de Belgische tv, en dat is uniek te noemen. Enkele tijd geleden was er immers nog geen enkele zender geïnteresseerd in de A-ploeg, maar het mogelijke succes van de jeugdploeg was blijkbaar wél interessant genoeg.

Door deze beslissing van Thomson keerden de kansen van België volledig. De ploeg was in het eerste kwartier al een aantal keer dicht bij een treffer geweest, maar met een man minder moest de formatie van aanvoerder Maarten Martens ineens het initiatief aan Israël laten. Die wisten er wel raad mee, vooral via de levensgevaarlijke Chelsea-aanvaller Ben Sahar. Het gefrustreerde België, dat in totaal voor rust liefst zes gele kaarten kreeg, mocht van geluk spreken dat het de rust bereikte met 0-0 op het scorebord.

Na rust golfde het spel op en neer. Israël besefte zich dat het een gouden kans had op de zege, maar de Belgen gaven zich niet gewonnen. Zonder de tegenvallende Maarten Martens, die in de rust gewisseld werd, maar mét uitblinker Jan Vertonghen gingen de tien Belgen dapper op zoek naar de 1-0. Israël werd steeds verder terug gedrukt en naarmate de wedstrijd vorderde bleek dat de Belgen bovendien conditioneel sterker waren. Met name spits Mirallas, die voorafgaand aan de wedstrijd aangekondigd had 'misschien wel drie keer te gaan scoren', was nog zo fit als een hoentje.

Deze Mirallas, die onder contract staat bij het Franse Lille, was er uiteindelijk dan ook verantwoordelijk voor dat de Belgen toch nog drie punten overhielden aan het duel in Heerenveen. Nadat hij eerder al de paal geraakt had, reageerde hij in de 82ste minuut attent op een diepe bal van Anthony Vanden Borre. Hij won een sprintduel van de Israëlische aanvoerder Dekel Keinan en passeerde doelman Al Madon met een goede schuiver.

Met dit doelpunt bezorgde Mirallas België niet alleen drie punten, maar zorgde hij er voor dat de ploeg volop in de race blijft voor een ticket voor de halve finale. Als Oranje vanavond niet gelijkspeelt tegen Portugal, hebben de jonge Duivels in de slotwedstrijd tegen Oranje aan een punt genoeg om door te gaan, en België eindelijk weer een voetbalsucces te schenken.