WK-serie: Costa Rica, de tropische verrassing

9 december 2005, 07:30

Op 9 juni 2006 wordt in München het wereldkampioenschap voetbal geopend. Vanaf die dag doen 32 landen een gooi naar een plek in de finale, die ruim vier weken later gespeeld zal worden in Berlijn. Vanaf 28 oktober 2005, precies 32 weken voor de openingswedstrijd, stelt FCUpdate.nl elke week één van de 32 deelnemende landen aan u voor. Deze week in deel 7: Costa Rica.

Eén van de voordelen van het feit dat er sinds 1998 32 in plaats van 24 landen deelnemen aan een WK, is dat er een plaats is voor een extra Noord-Amerikaanse deelnemer. In 1998 zorgde Jamaica voor de tropische verrassing en in 2002 was het de beurt aan Costa Rica. Ook in 2006 zijn de Ticos, zoals de bijnaam van Costa Rica luidt, van de partij. Opvallend genoeg verlaten dit soort landen het WK traditiegetrouw altijd met minimaal één overwinning op zak. In 1998 zorgde Jamaica voor sambataferelen op de tribunes door Japan met 2-1 te kloppen, terwijl Costa Rica in 2002 China met 2-0 naar huis stuurde. In 1990, toen Costa Rica zich ten koste van Mexico plaatste voor het WK, behaalde het land na overwinningen op Zweden en Schotland zelfs de tweede ronde.

Road to Germany  

Costa Rica kende een uiterst moeizame weg naar Duitsland. De Noord-Amerikanen waren in de eerste ronde van het kwalificatietoernooi al dicht bij uitschakeling. Na een 2-2 gelijkspel in Cuba, was een 1-1 gelijkspel in eigen huis net genoeg om een afgang te voorkomen. Ook in de volgende fase van het kwalificatietoernooi balanceerde Costa Rica op de rand van de afgrond. In een poule met Guatemala, Canada en Honduras leek de ploeg uitgeschakeld na nederlagen tegen Guatemala en Honduras, maar met acht punten uit de laatste vier duels wist Costa Rica het vege lijf te redden en zich te plaatsen voor de finalegroep.

De bondscoach  

Met Alexandere Guimaraes staat een echte Costaricaanse voetballegende aan het hoofd van de nationale ploeg. Guimareas speelde in 1990 mee in de ploeg die op het WK de tweede ronde haalde en schreef in 2002 historie door zich als bondscoach met zijn land te kwalificeren voor het WK. Niet zozeer de kwalificatie, maar wel de manier waarop Costa Rica zich in 2002 kwalificeerde was indrukwekkend. Het land verloor slechts één duel in haar laatste elf kwalificatieduels en eindigde boven Mexico en Verenigde Staten als groepswinnaar van de Noord-Amerikaanse kwalificatiezone.

Hoewel Guimaraes in Costa Rica geldt als een nationale held, liggen zijn roots in Brazilië. Guimaraes werd geboren in Brazilië maar verhuisde op zijn elfde levensjaar naar Costa Rica, waar hij uitgroeide tot een nationaal idool. Afgezien van zijn periode als bondscoach, heeft de geboren Braziliaan weinig ervaring als trainer. Guimaraes was in de periode voorafgaand aan zijn eerste termijn als bondscoach actief bij kleine clubjes in Costa Rica en Guatemala.

De vedette  

Het feit dat Costa Rica zich gekwalificeerd heeft voor het WK, kan vooral op het conto gezet worden van Paulo Wanchope. De 29-jarige spits scoorde liefst acht van de totaal vijftien Costaricaanse doelpunten in de finalegroep en werd hiermee bovendien topscorer aller tijden van het nationale elftal.

De verwachtingen  

De WK's van 1990 en 2002 hebben uitgewezen dat Costa Rica een land is dat altijd voor een verrassing kan zorgen. Het land komt kwaliteit tekort om een echte rol van betekenis te spelen, maar dat neemt niet weg dat het een aantal tegenstanders het leven flink zuur kan maken. Vooral wanneer Costa Rica onderschat wordt, kan het verrassend sterk uit de hoek komen. Turkije (1-1) was daar in 2002 bijna het slachtoffer van. Zweden (2-1) en Schotland (1-0) maakten in 1990 eveneens kennis met de kracht van Costa Rica.

Rolando

Rolando

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen