Adriano: Beer van Brazilië

Ger
10 december 2005, 23:45

Op 19 december wordt in Zürich de trofee voor FIFA Wereldvoetballer van het Jaar uitgereikt aan Ronaldinho, Frank Lampard of Samuel Eto'o. Tot die tijd zal FCUpdate.nl om de dag één van de voetballers voorstellen die deel uitmaakten van de totaallijst van 30 spelers. Vandaag Adriano, de 23-jarige aanvaller van Internazionale.

Adriano Leite Ribeiro, geboren in het Braziliaanse Rio de Janeiro, begint zijn loopbaan in eigen land bij Flamengo. In 2000 speelt hij zijn eerste wedstrijd op het hoogste niveau. Voor Flamengo scoort hij zeven keer in negentien wedstrijden. Al na een jaar plukt Internazionale de fysiek sterke aanvaller weg uit Brazilië. De Nerazzurri maken een transfersom van vijf miljoen euro over.

Tijdens zijn debuutwedstrijd voor Inter geeft Adriano direct zijn visitekaartje af. Hij schiet een vrije trap op magistrale wijze binnen, waardoor de Italianen het oefenduel met 2-1 winnen van Real Madrid. De supporters van Inter zijn lyrisch over de aanvaller. Toch weet hij in de daaropvolgende wedstrijden geen basisplaats af te dwingen. Na acht invalbeurten, waarin hij een doelpunt maakt, vertrekt hij op huurbasis naar Fiorentina. 

Voor La Viola scoort Adriano zes goals in vijftien competitieduels. Het blijkt niet voldoende om degradatie naar de Serie B af te wenden. De Braziliaan stapt over naar Parma, waar hij zijn draai snel weet te vinden. In 28 competitieduels scoort hij vijftien keer. Tijdens het begin van zijn tweede seizoen in dienst van Parma draait Adriano nog beter. Na slechts negen wedstrijden staat hij al op acht doelpunten. Inter besluit daarop om de aanvaller terug te halen naar het Giuseppe Meazza Stadion. 

Onlangs verlengde Adriano zijn contract bij de Nerazzurri tot de zomer van 2010. "Ik ben op mijn plaats bij Inter", aldus de Braziliaan. "De komende vijf jaar hoop ik een grote rol te spelen in het succes van de club. Er bestond interesse van topclubs uit andere landen, maar ik heb me inmiddels aangepast aan het Italiaanse voetbal. Bovendien staat er volgend jaar een Wereldkampioenschap op de kalender. Ik wil mijn plaats in de Braziliaanse selectie niet verspelen door te kiezen voor een verkeerde club." 

Op 29 maart 2003 maakt Adriano zijn debuut voor het nationale elftal van Brazilië in een wedstrijd tegen Portugal. Een jaar later valt hij op tijdens de Copa América, het Zuid-Amerikaanse kampioenschap voor landenteams. Tijdens het toernooi scoort Adriano scoort zeven keer, waaronder een late gelijkmaker in de finale tegen Argentinië (2-2). Via een strafschopserie trekt Brazilië uiteindelijk aan het langste eind. Afgelopen zomer is de aanvaller ook van de partij als de Goddelijke Kanaries de beste zijn in de strijd om de Confederations Cup. In de finale is Brazilië wederom Argentinië de baas, al is de uitslag deze keer een stuk overtuigender: 4-1.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen