Kaká: Braziliaanse kwaliteit, Europese mentaliteit

Ger
12 december 2005, 19:20

Over exact een week wordt in Zürich de trofee voor FIFA Wereldvoetballer van het Jaar uitgereikt aan Ronaldinho, Frank Lampard of Samuel Eto'o. Tot die tijd zal FCUpdate.nl om de dag één van de voetballers voorstellen die deel uitmaakten van de totaallijst van 30 spelers. Vandaag Kaká, de 23-jarige middenvelder van AC Milan.

Ricardo Izecson Santos Leite, geboren in de Braziliaanse hoofdstad Brasilia, begint met voetballen bij São Paulo. Hij doorloopt de jeugdopleiding en maakt in 2001 als achttienjarige een spetterend debuut in de hoofdmacht. De middenvelder weet twee keer te scoren, waardoor São Paulo voor het eerst in haar bestaan beslag legt op de Rio-São Paulo Cup.

In iets meer dan drie seizoenen speelt Kaká 56 competitieduels voor São Paulo, waarin hij 22 keer trefzeker is. Europese topclubs, waaronder AC Milan en Chelsea, willen de middenvelder graag overnemen. Kaká besluit om de overstap naar AC Milan te maken, alwaar hij een contract voor vier seizoenen tekent. De Italianen betalen een transfersom van 8,5 miljoen euro.

Kaka

Kaka

Dankzij zijn stormachtige opkomst krijgt de middenvelder doorgaans een korte dekking. Kaká ziet het als een positieve ontwikkeling: "Het is belangrijk geweest dat de verdedigers in Italië me niet veel ruimte gaven. Ik ben daardoor als speler gegroeid. In het veld zie ik nu veel oplossingen waar ik eerst geen oog voor had. Ik kan een wedstrijd inmiddels veel beter lezen."

Met de Rossoneri wint Kaká in 2004 de landstitel. Een jaar later speelt de middenvelder een bizarre finale van de Champions League tegen Liverpool. De Italiaanse ploeg neemt in de eerste helft een 3-0-voorsprong, maar weet die marge niet vast te houden. Liverpool komt langszij en weet uiteindelijk via een strafschopserie zelfs te zegevieren. Dit seizoen is de Braziliaan een nieuwe verbintenis met AC Milan overeengekomen. Hij staat nu tot de zomer van 2010 bij de Italianen onder contract.

Voor het nationale team van Brazilië speelt Kaká zijn eerste wedstrijd in 2002 tegen Bolivia. Datzelfde jaar maakt hij ook deel uit van de selectie voor het Wereldkampioenschap. Op het mondiale eindtoernooi pakt Brazilië de titel door in de finale Duitsland opzij te zetten (2-0). Afgelopen zomer wint Kaká met zijn land de strijd om de Confederations Cup. In de finale zijn de Goddelijke Kanaries een maatje te groot voor Argentinië (4-1).

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen