Ronaldinho: Swingende sensatie

Ger
18 december 2005, 10:00

Morgen wordt in Zürich de trofee voor FIFA Wereldvoetballer van het Jaar uitgereikt. Vanaf oktober heeft FCUpdate.nl alle genomineerde spelers voorgesteld die deel uitmaakten van de totaallijst van 30 spelers. Deze week aandacht voor de drie overgebleven kanshebbers: Ronaldinho, Frank Lampard en Samuel Eto'o. Vandaag tot slot Ronaldinho, de 25-jarige aanvallende middenvelder van FC Barcelona.

Ronaldinho, geboren als Ronaldo de Assis Moreira in het Braziliaanse Porto Alegre, doet met zijn indrukwekkende dribbels menig voetbalhart sneller kloppen. In korte tijd is hij uitgegroeid tot een van de meest sensationele spelers ter wereld. De Braziliaan kan achter de spits spelen en op iedere positie in de aanval. Hij is doelgericht maar creëert ook volop kansen voor zijn medespelers. Ronaldinho werd vorig jaar verkozen tot Wereldvoetballer van het Jaar, en lijkt ook nu de grootste kanshebber om de trofee te ontvangen. 

De aanvallende middenvelder begint zijn loopbaan in eigen land bij Grêmio. In 2001 vertrekt hij naar Europa, om te spelen bij Paris Saint Germain. De overgang loopt enige vertraging op omdat Ronaldinho denkt dat hij transfervrij is, terwijl Grêmio een vergoeding van liefst 32 miljoen euro wil ontvangen. De FIFA buigt zich over de zaak en beslist dat PSG 6,5 miljoen euro moet betalen aan de Braziliaanse club. Na de financiële afwikkeling kan hij zijn eerste wedstrijd spelen voor de Fransen. 

Zijn eerste seizoen bij Barça sluit Ronaldinho af zonder hoofdprijzen, maar in de jaargang 2004-2005 wordt hij landskampioen met de Catalanen. In augustus 2005 legt Barça ook nog beslag op de Spaanse Supercup. Op 26 oktober 2005 speelt Ronaldinho tegen Málaga zijn honderdste wedstrijd voor zijn Spaanse werkgever. Hij luistert zijn mijlpaal op met een doelpunt in een wedstrijd die in 2-0 zou eindigen. 

In november 2005 etaleert Ronaldinho zijn fenomenale kwaliteiten in het uitduel bij Real Madrid. De thuisploeg krijgt een ware voetballes voorgeschoteld van de swingende armada van trainer Frank Rijkaard. Onder aanvoering van Ronaldinho geeft Barça de aartsrivaal een ongenadig pak slaag: 3-0. De Braziliaan blijkt continu ongrijpbaar voor de Madrileense defensie en neemt twee doelpunten voor zijn rekening. Na afloop van de wedstrijd krijgt de Catalaanse ploeg zowaar applaus van de supporters van Real Madrid. "Als speler droom je van dit soort wedstrijden", zegt Ronaldinho over het nu al historische duel. "Dit was van onze kant een perfecte wedstrijd."

Brazilie

Brazilie

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen