Swingend AZ moeiteloos langs NEC

3 november 2007, 21:46   Bijgewerkt: 3 november 2007, 22:58

Zittend voor een televisietoestel in een hoekje van het DSB-stadion zal Louis van Gaal zaterdagavond een kleine glimlach niet hebben kunnen onderdrukken. De geblesseerde AZ-trainer, die vrijdag zijn enkel en kuitbeen brak bij een reünie van de Academie voor Lichamelijke Opvoeding, zag vanuit een rolstoel dat zijn ploeg voor het eerst sinds lange tijd een tegenstander totaal kansloos liet. NEC keek bij rust al tegen een achterstand van drie doelpunten aan en mocht blij zijn dat AZ in het vervolg nog maar één keer scoorde: 4-0.

Van Gaal

Van Gaal

Simon Cziommer en Kew Jaliens gingen Ari voor. Cziommer opende de score na tien minuten met zijn hoofd. Jaliens passeerde keeper Gabor Babos even later door de bal vanuit de draai in één keer op doel te schieten. Middenvelder Demy de Zeeuw maakte na rust alweer zijn vierde doelpunt van het seizoen.

Bij AZ lijkt de sportieve crisis wel definitief voorbij. Het was zaterdag pas voor het eerst dit seizoen dat de Alkmaarders twee competitiewedstrijden op rij wisten te winnen. Het verschil met de wedstrijd tegen NAC (2-3) van zondag was qua veldspel echter groot.

AZ heeft door de overwinning de aansluiting met de subtop in de eredivisie weer te pakken. Als de Noord-Hollanders verder willen inlopen, moet de reeks van ongeslagen wedstrijden behoorlijk worden verlengd. AZ heeft na de nederlaag van PSV bij Heerenveen (2-1) nog altijd negen punten minder dan de landskampioen. Volgende week zondag treffen PSV en AZ elkaar in Eindhoven.

Ook in vergelijking met vorig seizoen moet AZ een flinke inhaalslag maken. Het elftal van Van Gaal had destijds na tien duels 23 punten, nu veertien. Wel pakte AZ twee punten 'terug', want het thuisduel tegen NEC eindigde in december 2006 in 0-0.