AZ laat Nürnberg in slotfase ontsnappen

5 december 2007, 22:34   Bijgewerkt: 5 december 2007, 22:39

AZ heeft een mooie gelegenheid laten liggen om zich nu al te plaatsen voor de volgende ronde van de UEFA Cup. In Nürnberg stond de formatie van coach Louis van Gaal lang met 0-1 voor, maar ging het uiteindelijk met 2-1 ten onder. Beide Duitse doelpunten vielen in de laatste tien minuten en werden gemaakt door de Slowaak Marek Mintal, die al na een half uur als invaller in het veld kwam.

Na de knappe resultaten tegen FC Zenit (1-1) en Larissa (1-0 winst), had AZ na twee duels alles in eigen hand in Groep A van de UEFA Cup. Twee punten uit de laatste twee duels tegen 1.FC Nürnberg en Everton zouden volstaan om, alweer voor het vierde opeenvolgende jaar, de volgende ronde te bereiken. In het Frankenstadion, het stadion waar Oranje tijdens het WK van 2006 verloor van Portugal, kreeg AZ dus al haar eerste kans om het karwei te klaren. Een zege op de Duitse club zou de thuiswedstrijd tegen Everton, over twee weken, overbodig maken.

En, zo moest coach Van Gaal voorafgaand aan de wedstrijd vaststellen, eigenlijk was er geen enkele reden te bedenken waarom het niet zou lukken om een goed resultaat neer te zetten in Nürnberg. "Het veld is goed, er staat geen wind en de sfeer in het stadion is prima. Je kan hier dus eigenlijk geen slechte wedstrijd spelen", meldde de coach vlak voordat beide teams aftrapten.

Van Gaal kreeg slechts deels gelijk. AZ speelde in Nürnberg inderdaad niet slecht, maar heel goed was het ook niet. Toch was het voor rust ruim voldoende om Nürnberg, dat in de Duitse competitie zeer stroef draait, onder de duim te houden. De Alkmaarders waren in de eerste helft een klasse beter dan de Duitsers en kwamen volledig terecht op 1-0. Na een prachtige combinatie tussen Demy de Zeeuw en Moussa Dembele kwam de eerstgenoemde alleen voor Nürnberg-keeper Blazek te staan, waarna de jonge international fraai afrondde. Hierna werd het zelfs bijna 0-2, maar een fraai hakballetje van Kew Jaliens spatte uiteen op de paal.

Op slag van rust kreeg Nürnberg dé kans om gelijk te maken, toen Angelos Charisteas plotseling vrij voor AZ-keeper Waterman opdook. De Griek moest scoren, maar faalde jammerlijk. Hierdoor stond Nürnberg met rust 1-0 achter en wist het wat het na de pauze moest doen: aanvallen. Bij een nederlaag zou Nürnberg immers uitgeschakeld zijn, waardoor de Duitsers moesten vechten voor hun laatste kans om in het toernooi te blijven. Deze situatie zorgde er voor dat het spel zich tijdens de tweede helft vooral op de helft van AZ afspeelde. Het wachten was eigenlijk op een Duits doelpunt en dat kwam er toen AZ-coach Van Gaal besloot om Barry Opdam naar de kant te halen en Milano Koenders binnen de lijnen te brengen. De jonge verdediger liet invaller Saenko zomaar ontsnappen, waarna de Rus de bal breed legde voor een andere invaller, Marek Mintal. De Slowaak bedacht zich geen moment en schoot de 1-1 achter Boy Waterman.

Luttele minuten na deze 1-1 werd het zelfs 2-1. Opnieuw was het Mintal die de treffer voor zijn rekening nam. De Slowaak kreeg de bal ditmaal voor zijn voeten na een voorzet van Reinhardt en passeerde Waterman met een lage schuiver. En hoewel AZ dus tot de 80ste minuut voorgestaan had, was dit niet onterecht. Na rust was er immers slechts één ploeg die voetbalde, en dat was Nürnberg. AZ speelde te gelaten en gaf bij beide tegengoals gewoon veel te veel ruimte weg. En dat soort dingen kunnen niet, in een Europese wedstrijd waarin er veel op het spel staat.

Door de nederlaag is er voor AZ nog geen man overboord, maar de ploeg zal nu over twee weken wel vol aan de bak moeten tegen Everton. Een gelijkspel kan dan genoeg zijn, maar dan moet het wel hopen dat Nürnberg onderuit gaat tegen Larissa. Gebeurt dat niet, dan moet AZ de Engelsen kloppen. En dat is geen gemakkelijke opgave.