EK-serie: Zwitserland lijkt klaar voor sterk toernooi

18 december 2007, 12:45   Bijgewerkt: 21 december 2007, 12:27

Op 7 juni 2008 wordt in Basel het EK voetbal geopend. Vanaf die dag doen 16 landen een gooi naar een plek in de finale, die ruim drie weken later gespeeld wordt in Wenen. In de periode voorafgaand aan dit toernooi FCUpdate.nl stelt alle deelnemende landen aan jullie voor. Deze week in deel 1: Zwitserland.

Het is een leuke vraag voor een moeilijke quiz: wat is het enige land dat op het WK 2006 niet één goal tegen kreeg? Zeker over een paar jaar zal vrijwel niemand meer weten dat het goede antwoord op deze vraag niet een topland als Italië of Brazilië is, maar Zwitserland. De Zwitsers presteerden het om elk duel de nul te houden en zodoende dus niet te verliezen. Toch was de achtste finale al het eindstation, want na een 0-0 gelijkspel tegen Oekraïne namen de Oost-Europeanen de strafschoppen beter. Of, beter gezegd: minder slecht. Want wat Zwitserland er van bakte op die avond in Keulen, was zelfs nog slechter dan Oranje op het EK 2000 tegen Italië. De Zwitsers scoorden niet één van de drie strafschoppen die ze mochten nemen.

Deze lachwekkende strafschoppenserie buiten beschouwing gelaten, gaf Zwitserland op het WK wel haar visitekaartje af. Zeker in de wedstrijd tegen de latere finalist Frankrijk (0-0) bleef de ploeg opvallend simpel op de been. En na het WK werd deze lijn doorgetrokken, onder meer met een dik verdiende oefenzege op Nederland (2-1). De Zwitsers lijken dan ook klaar voor het EK, waar het in eigen land voor het eerst in de historie de tweede ronde van een Europees kampioenschap hoopt te bereiken.

De sterspeler: Tranquillo Barnetta

Ook bij zijn club Bayer Leverkusen wordt Barnetta, die Italiaanse roots heeft, steeds belangrijker. De middenvelder miste dit seizoen nog geen wedstrijd en pikte in de Bundesliga al vier goals mee, waarvan drie in de laatste vijf duels voor de winterstop. Mede hierdoor ligt Leverkusen, in Duitsland een schoolvoorbeeld van een subtopper, wederom op koers voor UEFA Cup-voetbal. Overigens wordt het EK van 2008 alweer het derde eindtoernooi dat Barnetta mee gaat maken. In 2004 behoorde hij ook al tot de selectie voor het EK, maar toen kwam hij niet aan spelen toe. 

De oude bekende:

Meer info
' href="https://www.fcupdate.nl/voetballers/blaise-n-kufo">Blaise N'Kufo

Dat N'Kufo inmiddels weer tot de selectie behoort, had enkele jaren geleden niemand gedacht. De spits vertrok in 2002, vlak voor een oefenwedstrijd tegen Oostenrijk, immers spoorslags uit het trainingskamp van de Zwitsers, omdat hij zich beledigd voelde door bondscoach Kuhn. Hierna stelde N'Kufo zich niet meer beschikbaar voor de nationale ploeg, tot enkele maanden geleden. Vijf jaar na dato besloot hij, op aandringen van Kuhn, het verleden te vergeten. "Hartstikke mooi. Trefzekere spitsen hebben we namelijk niet bepaald in overvloed", reageerde Kuhn op de terugkeer van de 32-jarige spits.

De bondscoach: Jakob Kuhn

Kühn Kuehn

Kühn Kuehn

In 2001 werd Kuhn, na een periode als coach van Jong Zwitserland, aangesteld als bondscoach. Het WK van 2002 kwam nog iets te vroeg, maar onder leiding van Kuhn plaatsten de Zwitsers zich voor zowel het EK 2004 als het WK 2006. Door de goede prestaties van de Zwitsers op het WK kreeg de coach in 2006 bovendien twee eretitels. Naast Trainer van het Jaar werd hij ook verkozen tot Zwitser van het Jaar. Het Europees kampioenschap van 2008 in eigen land wordt voor Kuhn zijn laatste kunstje. Na dit toernooi beëindigt hij zijn trainerscarrière.

De prognose: kwartfinale

Hakan Yakin Michael Ballack

Hakan Yakin Michael Ballack

Gezien de geringe kwaliteitsverschillen tussen Turkije, Tsjechië, Zwitserland en in mindere mate ook Portugal, kan het thuisvoordeel van de Zwitsers wel eens van doorslaggevend belang worden. Dankzij de steun van het eigen publiek moeten de Zwitsers in staat geacht worden om de kwartfinale te halen. Aangezien daarin Duitsland vermoedelijk de tegenstander zal zijn, is dan tevens het maximaal haalbare.

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen