Van Basten: "Spelers willen het liefst 4-2-3-1 spelen"

20 december 2007, 13:28   Bijgewerkt: 20 december 2007, 13:49

De kans is groot dat Nederland in de aanloop naar het Europees kampioenschap geen 4-3-3 meer gaat spelen. Uit een onderhoud met de spelersgroep is duidelijk geworden dat de selectie het liefst een systeem speelt met twee controlerende middenvelders en drie offensief ingestelde spelers achter één diepe spits. Dat heeft bondscoach Marco van Basten laten weten in gesprek met Radio 1.

"Voorafgaand aan de wedstrijd tegen Luxemburg hebben we een gesprek gehad, waaruit bleek dat de spelers het liefst een soort 4-2-3-1 spelen. Daar zullen we de komende periode dus in grote lijnen op voortborduren. Maar goed, je kan ieder systeem natuurlijk op verschillende manieren invullen. Het gaat erom dat alle spelers zowel in balbezit als tijdens balverlies hun taken blijven uitvoeren en vanuit positie blijven spelen", zegt de bondscoach in het lange radio-interview.

Van Basten Van t Schip

Van Basten Van t Schip

De coach benadrukte ook nogmaals dat de resultaten nog altijd prima zijn. "We hebben ons twee keer direct gekwalificeerd voor een eindtoernooi, terwijl we voor het EK 2004 een play-off moesten spelen en bij het WK 2002 helemaal niet van de partij waren. Dus wat dat betreft maakt deze groep natuurlijk een goede ontwikkeling door."

"Het fundament is gelegd", vult assistent-bondscoach Van 't Schip aan. "Een paar jaar geleden speelden we uit tegen Engeland met een elftal waarvan veel mensen zeiden: 'wat doen ze nou?'. Jongens als Boulahrouz, Mathijsen en Kromkamp kregen toen een kans. Sindsdien hebben veel spelers een goede ontwikkeling gemaakt. Veel jongens komen nu bovendien op een leeftijd waarop ze een volgende stap moeten maken. Je kan dus zeggen dat de basis, het fundament, nu gelegd is. De komende jaren moet het team proberen om daar vandaan verder te bouwen."

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen