Feyenoord ontsnapt aan crisis

24 januari 2008, 21:58   Bijgewerkt: 24 januari 2008, 23:00

Feyenoord is eindelijk ontwaakt uit de winterslaap. Na nederlagen tegen PSV en Excelsior keek de ploeg aanvankelijk ook tegen FC Twente tegen een achterstand aan, maar een gelukkige gelijkmaker van Luigi Bruins zorgde voor de ommekeer. Na rust gooide Feyenoord de schroom van zich af en bezorgde het Twente de eerste nederlaag sinds 21 oktober: 3-1.

Het was een kwestie van erop of eronder voor Feyenoord, donderdag in de Kuip. Rond de jaarwisseling stond de ploeg nog gedeeld aan kop in de Eredivisie, maar de eerste twee duels van 2008 gingen verloren. Hierdoor is de achterstand op koploper PSV, dat woensdag al won van Sparta, opgelopen tot zeven punten. En belangrijker nog: FC Groningen en SC Heerenveen zijn inmiddels langszij gekomen. Feyenoord is dus binnen anderhalve week afgezakt van de gedeelde eerste naar de vijfde plaats in de Eredivisie. Bovendien kwam met FC Twente de huidige nummer zes van de Eredivisie op bezoek. Bij verlies zou Feyenoord daardoor buiten de top-vijf vallen en dat was toch iets waar niemand in Rotterdam enkele weken geleden nog op rekende.

In de Kuip liet FC Twente vanaf de eerste seconde zien dat deze lange reeks zonder nederlaag geen toeval is. De ploeg trok, alsof het de normaalste zaak van de wereld was, direct het initiatief naar zich toe en gaf Feyenoord geen enkele gelegenheid om aan voetballen toe te komen. Twente domineerde en kwam na ruim twintig minuten volledig terecht op voorsprong. Romano Denneboom ontsnapte bij Tim de Cler, waarna André Bahia buitengewoon onhandig ingreep. Scheidsrechter Van Egmond legde de bal op de stip, waarna Blaise NKufo de bezoekers op voorsprong zette.

Door dit doelpunt gingen beide teams met een gelijkspel de rust in en dat mocht een klein wonder heten. Als het na 45 minuten 0-2 of 0-3 gestaan had, had Feyenoord immers niet eens mogen klagen.

Zo kreeg het duel, dat voor Feyenoord zo onthutsend slecht begon, toch nog het einde waarop men in Rotterdam hoopte. Twente werd opzij gezet, waardoor Feyenoord weer aanhaakte bij koplopers PSV en Ajax. Maar als Feyenoord deze titelrace voort wil blijven zetten, zal het in elk geval moeten voorkomen dat het weer wegzakt naar het niveau van de eerste helft. Want het Feyenoord van na de rust kan ver komen, maar het Feyenoord van voor de pauze kan van iedereen verliezen.