Liverpool klopt Spurs, zevenklapper voor Arsenal

14 januari 2006, 18:35

Liverpool heeft zaterdag uitstekende zaken gedaan. De ploeg van manager Rafael Benitez won in eigen stadion met 1-0 van Tottenham Hotspur en profiteerde daarmee optimaal van de uitglijder van rivaal Manchester United in de stadsderby tegen City (3-1). Door deze resultaten heeft Liverpool nog maar één punt minder dan Manchester, maar nog wel twee wedstrijden tegoed. Ook Arsenal deed prima zaken. Mede dankzij drie treffers van Thierry Henry verpletterden de Gunners het arme Middlesbrough met 7-0.

De Australiër Harry Kewell was de matchwinner in de topper tussen Liverpool en Tottenham Hotspur, de ploeg van manager Martin Jol. De Nederlandse oefenmeester had onder meer Young-Pyo Lee, Edgar Davids en Achmed Hossam opgenomen in zijn basisformatie, terwijl bij Liverpool Jan Kromkamp op de bank moest beginnen. De rechtsback zou pas in de allerlaatste minuut in het veld komen, als vervanger van de moegestreden Sissoko.

Hoewel de zege van Liverpool geheel verdiend was, zal Robbie Keane zich vanavond nog eens achter zijn oren krabben. De Ier miste vlak na rust een schier onmisbare kans en verzuimde daarmee om zijn ploeg op voorsprong te zetten. Ruim tien minuten later was Kewell aan de andere kant van het veld trefzekerder. Ook Fernando Morientes en Peter Crouch waren dicht bij een treffer, maar Tottenham hield de schade beperkt tot 1-0. In de slotfase werd Spurs-speler Stalteri nog met rood van het veld gestuurd.

Arsenal maakte er op Highbury tegen Middlesbrough een gala-voorstelling van. Henry opende na twintig minuten de score en daarna was er geen houden meer aan voor het onthutsend zwakke Middlesbrough. Via Senderos, nogmaal Henry en Pires liep de thuisploeg nog voor rust uit naar 4-0. Na de thee bepaalden Gilberto, Henry en Hleb de eindstand op 7-0. Arsenal is door deze zevenklapper gestegen naar de vijfde plaats, drie punten achter Tottenham.

Portsmouth, met aanwinsten Benjani, Mendes, Pamarot en Davis in de basis, moest een gevoelige nederlaag incasseren. Ondanks de vele investeringen ging de ploeg in eigen stadion onderuit tegen Everton. Osman maakte na een half uur het enige doelpunt van de wedstrijd. Ook een andere aankoop, de Pool Olisadebe, kon in de slotfase het tij niet meer keren voor de ploeg van manager Harry Redknapp.