EK-serie: Spanje, de favoriet die altijd teleurstelt

14 maart 2008, 10:25   Bijgewerkt: 15 maart 2008, 16:20

Op 7 juni 2008 wordt in Basel het EK voetbal geopend. Vanaf die dag doen 16 landen een gooi naar een plek in de finale, die ruim drie weken later gespeeld wordt in Wenen. In de periode voorafgaand aan dit toernooi stelt FCUpdate.nl alle deelnemende landen aan jullie voor. Deze week in deel 8: Spanje.

Het is dat Spanje in 1964, tijdens een toernooi dat in eigen land gehouden werd en waaraan slechts vier (!) landen deelnamen, een keer de Europese titel pakte. Want zonder die titel zouden de Zuid-Europeanen helemáál een erelijst hebben waar menig voetballand zich voor zou schamen. Real Madrid en FC Barcelona zijn al sinds jaar en dag toonaangevend in Europa, maar met de nationale ploeg wil het niet vlotten. Sinds 1964 kwam Spanje op een EK slechts één keer verder dan de kwartfinale, terwijl op een WK een vierde plaats (in 1950) de beste prestatie ooit is.

De blikvanger: Fernando Torres

Het is weinig spelers gegeven, om bij hun eerste seizoen bij een topclub in de Premier League direct aan de lopende band te scoren. Zelfs de allergrootste spelers moeten altijd even wennen aan de nieuwe omgeving en de Engelse manier van voetballen, maar bij Fernando Torres is deze inburgering razendsnel verlopen. De spits stapte afgelopen zomer over van Atletico Madrid naar Liverpool en trof tot op heden al liefst 26 keer doel voor The Reds: negentien keer in de competitie, driemaal in de League Cup en vier keer in de Champions League.

Sinds september 2003, toen hij pas negentien jaar was, is Torres Spaans international. Daarvoor had hij flink aan de weg getimmerd met Spaanse jeugdteams. Zo werd hij met zowel Spanje onder 17 (2001) als Spanje onder 19 (2002) Europees kampioen en in beide toernooien maakte hij in de finale het winnende doelpunt. Met de Spaanse A-ploeg nam Torres deel aan het EK 2004 en het WK van 2006. Tijdens het afgelopen WK begon Torres ijzersterk met drie goals in de eerste drie duels, maar in de achtste finale was Frankrijk, enigszins verrassend, te sterk.

De oude bekende: Francesc Fabregas

Dit toernooi betekende voor Fabregas het einde van een slopend seizoen, waarin hij zijn doorbraak beleefde in de Premier League. Arsenal had de jonge middenvelder in 2003, toen hij pas zestien jaar oud was, weggeplukt uit de jeugdopleiding van FC Barcelona. Dat was een goede greep, want al snel bleek dat Arsenal met de jonge Spanjaard goud in handen had. Na één seizoen in het beloftenelftal groeide Fabregas in het seizoen 2004/2005 uit tot een vaste waarde in het elftal van manager Arsene Wenger. Hij werd bovendien niet alleen de jongste debutant ooit bij Arsenal, maar ook de jongste doelpuntenmaker van de Londense club in zowel de nationale als de Europese competitie.

De bondscoach: Luis Aragones

Met Luis Aragones heeft Spanje een allesbehalve onomstreden bondscoach. De wijze man van Hortaleza trad in 2004 in dienst bij de Spaanse bond, maar lag sindsdien regelmatig onder vuur. Zo liet hij zich in de aanloop naar het WK 2006, in een gesprek met Jose Antonio Reyes, racistisch uit over Thierry Henry. Omdat camera's dit gesprek haarfijn oppikten, kon de hele wereld zien en horen hoe Aragones de Franse spits een 'negro de mierda' noemde, een zwart uitwerpsel. Ook na het WK was er flink wat kritiek, omdat Spanje al in de achtste finale sneuvelde. Aragones diende in september 2006 vervolgens zelfs zijn ontslag in, maar de Spaanse bond accepteerde dat niet. Aragones besloot daarna toch maar door te gaan en hij leidde Spanje eenvoudig naar het EK.

Aragones

Aragones

Hoewel Aragones begin december zei dat hij Raúl nog niet definitief afgeschreven had voor het EK ("Als Raúl goed blijft spelen, is er een kans dat hij terugkeert bij de selectie. Maar hij moet zich wel realiseren dat de concurrentie groot is"), is de kans bijzonder groot dat Aragones zonder de spits van Real Madrid naar Zwitserland en Oostenrijk reist. Wat mét Raúl niet lukt, namelijk het winnen van een toernooi, hoopt Aragones zónder de Madrileense vedette wel klaar te spelen. Maar hoe het ook loopt, het EK wordt het laatste kunstje van Aragones. Hij verlengt zijn contract sowieso niet.

De prognose: kwartfinale er uit

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen