Wel play-offs, geen pasfotoregistratie

19 januari 2006, 11:18

De competitie zal ook volgend seizoen afgesloten worden met play-offs. De stuurgroep Voetbalvandalisme, met vertegenwoordigers van onder meer de politie, de KNVB en de vereniging van voetbalsupporters (SOVS), hebben geconstateerd dat niets een voorzetting van de nieuwe competitie-opzet in de weg hoeft te staan. De pasfotoregistratie van fans zal echter niet ingevoerd worden.

Een onafhankelijk rapporteur heeft geconstateerd dat de meeste maatregelen die waren afgesproken om voetbalvandalisme in te dammen en politie-inzet rond wedstrijden te verminderen, zijn uitgevoerd of op schema liggen. In de stuurgroep zitten de ministeries van Justitie, VWS en Binnenlandse Zaken, de burgemeesters met een eredivisieclub in de gemeente, de voetbalbond KNVB, het Openbaar Ministerie, de politie, de voetbalsupporters (SOVS) en het auditteam voetbalvandalisme.

Dit seizoen zal de competitie voor het eerst afgesloten worden met play-offs. De veelbesproken pasfotoregistratie zal echter niet ingevoerd worden, tot verbazing van minister Remkes.

Remkes schreef woensdag een brief met grieven aan de Haagse burgemeester Deetman, voorzitter van de Vereniging Nederlandse Gemeenten. Hij uitte zijn verbazing over de ommezwaai bij de burgemeesters. Die hebben hun eis om bij alle voetbalclubs in de eredivisie verplicht pasfoto's van supporters met een seizoenkaart vast te leggen, laten varen.

In plaats daarvan werken Ajax, Feyenoord en Vitesse een proef uit met biometrische herkenning (bijvoorbeeld een vingerafdruk of irisscan).

Remkes legt zich neer bij die proef, omdat hij erkent dat burgemeesters het laatste woord hebben over openbare orde en veiligheid in hun gemeenten en altijd kunnen beslissen een risicowedstrijd te verbieden. De minister zal de biometrische pilot niet financieel ondersteunen.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen